ЕП ще обсъди реакцията на ЕС спрямо Беларус, която принудително отклони полет на Ryanair към Минск

ЕП ще обсъди реакцията на ЕС спрямо Беларус, която принудително отклони полет на Ryanair към Минск
07.06.2021 / 12:53

След принудителното приземяване на полет на Ryanair в Минск и ареста на беларуски журналист, евродепутатите и Върховният представител на ЕС Борел ще обсъдят отговора на ЕС.

 

На 23 май полет на Ryanair от Атина до Вилнюс беше отклонен от беларуските военновъздушни сили и принуден да се приземи в Минск, за да могат беларуските органи да арестуват журналиста Роман Пратасевич и приятелката му София Сапега, които са били сред пътниците.

 

Държавните и правителствени ръководители от ЕС бързо реагираха на този драматичен инцидент, като наред с другото възложиха на Съвета да подготви нови санкции на ЕС срещу беларуски лица и образувания и да забрани достъпа на авиокомпаниите на страната до въздушното пространство и летищата на ЕС.

 

Членовете на ЕП ще обсъдят това последно влошаване на отношенията между ЕС и Беларус с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел във вторник. Те също така ще подготвят резолюция и ще я поставят на гласуване в четвъртък.

 

Дебат: вторник, 8 юни

Гласуване: четвъртък, 10 юни

Процедура: Изявление на заместник-председателя на Комисията/върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, последвано от резолюция

 

Връзки

 

Прессъобщение — „Сасоли: изложбени снимки на Protasevich на основните летища в ЕС“ (25.5.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/the-president/en/newsroom/sassoli-exhibit-photos-of-protasevich-across-main-eu-airports

 

Прессъобщение — "Сасоли към Европейския съвет: Събитията в Минск са безпрецедентно тежки. Настояваме за незабавно международно разследване и освобождаване на задържаните" (24.05.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/the-president/en/newsroom/sassoli-to-euco-events-in-minsk-are-of-unprecedented-gravity-we-demand-an-immediate-international-investigation-and-the-release

 

Съвместно изявление относно отклоняването на граждански пътнически самолет от беларуските органи и последващото задържане на независим журналист и блогър Роман Пратесевич (23.5.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/delegations/en/d-by/documents/communiques

 

Прессъобщение — Наградата „Сахаров“ за 2020 г. е присъдена на демократичната опозиция в Беларус (22.10.2020 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20201016IPR89546/naghradata-sakharov-za-2020-gh-e-prisdena-na-demokratichnata-opozitsiia-v-belarus

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев