Цифрово удостоверение на ЕС за COVID: безопасно пътуване без дискриминация

Цифрово удостоверение на ЕС за  COVID: безопасно пътуване без дискриминация
07.06.2021 / 10:50

Очаква се ЕП да дадe окончателно одобрение на цифровото удостоверение на ЕС за COVID, за да се улесни пътуването в рамките на ЕС по време на пандемията и да се допринесе за икономическото възстановяване.

 

Законодателните мерки за гарантиране на свободното движение по време на пандемията от COVID-19 бяха ускорени от Парламента. Споразумението със Съвета беше постигнато едва два месеца след представянето им от Комисията, така че те да бъдат въведени преди началото на летния сезон.

 

Удостоверението, което ще бъде безплатно и може да бъде в цифров или хартиен формат, доказва, че притежателят е бил ваксиниран, възстановен от болестта или наскоро е получил отрицателен тест. Общата рамка ще позволи на всички държави членки на ЕС да издават удостоверения, които ще бъдат оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими в целия ЕС.

 

Очаква се по време на дебата във вторник евродепутатите да потвърдят отново необходимостта от тестове на достъпни цени. Те също така ще подчертаят, че държавите членки не следва да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на удостоверение – такива като карантина, самоизолация или тестване – освен ако това не е оправдано от съображения, свързани с общественото здраве, и ще призоват за бързо внедряване на системата.

 

Гласуването на проектозаконите ще се състои във вторник, като резултатите ще бъдят обявени в сряда сутринта. След като бъдат приети на пленарно заседание, регламентите ще трябва да бъдат официално приети от Съвета на ЕС и публикувани в Официален вестник, преди да могат да започнат да се прилагат от 1 юли.

 

Връзки

 

Прессъобщение относно гласуването в комисия (26.5.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210523IPR04606/civil-liberties-committee-endorses-eu-digital-covid-certificate

 

Процедурно досие: 2021/0068(COD) (граждани на ЕС)

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2021/0068(COD)&l=en

 

Процедурно досие: 2021/0071(COD) (граждани на трети държави)

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2021/0071(COD)&l=en

 

Пресконференция на докладчика Хуан Фернандо ЛОПЕС АГИЛАР (20.5.2021 г.)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/press-conference-by-juan-fernando-lopez-aguilar-rapporteur-on-eu-covid-19-certificate_20210520-1800-SPECIAL-PRESSER_vd

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев