Седмицата в ЕП: 31 май – 6 юни 2021 г.

Европейският парламент
31.05.2021 / 09:57

Седмицата в ЕП: 31 май – 6 юни 2021 г.

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Мултинационални дружества/прозрачност при данъчното облагане. Преговарящите екипи на Парламента, Съвета и Комисията ще се опитат да постигнат съгласие по нови правила на ЕС, изискващи от многонационалните дружества да оповестяват размера на данъците, които плащат във всяка страна от ЕС, т.нар. отчитане по държави. Тези нови правила ще осигурят на обществените и данъчните органи повече прозрачност относно това как и къде се плащат данъците в рамките на Съюза (вторник).

Пролетно проучване на Евробарометър. В четвъртък ще бъде публикувано ново проучване на Евробарометър, възложено от Европейския парламент и проведено между март и април 2021 г. Проучването е съсредоточено върху обществените настройки относно въздействието на пандемията от COVID-19 върху личния живот и финансовото положение на гражданите, както и върху отговора на ЕС.

Подготовка за пленарната сесия на 7 - 10 юни. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 7—10 юни. Евродепутатите ще обсъдят и гласуват относно цифровото удостоверение на ЕС за COVID-19, което улеснява правото на свободно движение по време на пандемията и допринася за постепенното премахване на ограниченията за пътуване, стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г., положението в ЕС по отношение на принципите на правовата държава, гражданската инициатива за постепенно премахване на клетките в отглеждането на селскостопански животни и проблема с кибератаките в ЕС. В резултат от проведените разисквания по време на майската пленарна сесия, евродепутатите ще гласуват резолюции относно предложението за премахване на патентните права за ваксини срещу COVID-19 и относно конфликта на интереси на чешкия министър-председател. На 9 юни председателят на ЕП Д. Сасоли ще връчи филмовата награда „LUX“ за 2021 г.

 

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще произнесе реч пред Конференцията на парламентарните комисии по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз (COSAC) във вторник. Той ще открие церемонията за наградата „Карл Велики“ в сряда и ще се срещне с министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните в четвъртък. В петък председателят на ЕП ще се срещне с президента на Тунис Каис Сайед и с президента на Словения Борут Пахор.

 

Допълнителна информация

 

Седмична програма

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Пресслужба на Парламента

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/contacts

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев