Процесорите AMD EPYC™ вдигат изчислителната мощност на суперкомпютъра Perlmutter

Процесорите AMD EPYC™ вдигат изчислителната мощност на суперкомпютъра Perlmutter
28.05.2021 / 09:39

— Новата система ще повиши възможностите на изследванията за чиста енергия, климата и други в Националния център за научни изследвания в енергетиката —

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ, 27 май 2021 г. — AMD (NASDAQ: AMD) днес се присъедини към Националния център за научни изследвания в енергетиката (NERSC), Националната лаборатория Лорънс Бъркли (Бъркли Лаб) и други за откриването на новия суперкомпютър Perlmutter, изграден с процесори AMD EPYC™ 7003 серия.

Новата суперсистема в Бъркли Лаб ще осигури четири пъти по-висока изчислителна мощност от наличната в момента в NERSC, което я нарежда сред най-бързите суперкомпютри в света за научно моделиране, анализ на данни и изкуствен интелект (ИИ). Разработвана от 2019 г. насам, тя се опира на възможностите на AMD EPYC процесорите от 3-то поколение, за да ускори изследванията в области като климатичните промени, чистата енергия, микроелектрониката и квантовата информатика.

“AMD се гордее изключително много със своите стратегически партньори в развитието и използването на високопроизводителните изчислителни среди в области като околната среда, медицината и изкуствения интелект,” каза Форест Нород, старши вицепрезидент и управител на поделението за информационни центрове и вградени решения в AMD. “Новият суперкомпютър Perlmutter в NERSC ще движи напред следващата вълна от важни открития, които ще помогнат за справяне с най-сериозните предизвикателства в света.”

“Нашата работа с ключови партньори като AMD позволява значително да повишим изчислителната мощност и да разширим спектъра на научните възможности,” каза директора на NERSC Судип Досанж. “Perlmutter ще помогне за развитието на по-голям обхват от приложения в сравнение с досегашните системи в NERSC и е първият суперкомпютър в NERSC проектиран от самото начало за нуждите на моделирането и анализа на данни."

Perlmutter, който носи името на носителя на Нобелова награда астрофизик Саул Перлмутер, се доставя на два етапа. Етап 1 се инсталира в момента и е съставен от 1536 модула, всеки с по един AMD EPYC 7763 процесор и четири NVIDIA NVlink-свързани A100 графични процесори с Tensor ядра. Етап 1 включва също 35 PB (петабайта) файлова система Lustre изцяло от флаш памет, която ще осигури сторидж с много висока пропускателна способност. По-късно през годината ще се достави и Етап 2 с още 3072 модула само от CPU, всеки с по два AMD EPYC 7763 процесора и 512 GB памет на модул.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев