Конференция за бъдещето на Европа: учредителна пленарна сесия, гражданска проява през юни

Първото пленарно заседание на Kонференцията ще се проведе на 19 юни
27.05.2021 / 09:25

Днес Изпълнителният съвет одобри графика на пленарните заседания и на панелите на европейските граждани със серия от прояви, започващи следващия месец.

 

Свързаната с Конференцията учредителна пленарна сесия ще се проведе на 19 юни 2021 г. в Страсбург с участие както онлайн, така и на място, при пълно спазване на изискванията, свързани със здравната обстановка, и ще включва презентации относно панелите на европейските граждани и многоезичната цифрова платформа.

 

Преди това на 17 юни 2021 г. в Лисабон, Португалия в рамките на Конференцията ще се проведе и ще се излъчва на живо в интернет европейска гражданска проява. В нея ще участват 27 представители на националните граждански панели или прояви (по един от всяка държава членка), както и председателят на Европейския младежки форум и някои от гражданите, които вече бяха избрани за участие в гражданските панели на европейско равнище. Организираната в хибриден формат проява ще даде възможност на участниците да обсъдят с тримата съпредседатели очакванията си, свързани с Конференцията. Тези участници ще присъстват и на учредителната пленарна сесия в Страсбург.

 

Днес Изпълнителният съвет взе под внимание също така окончателните практически условия за провеждането на четирите планирани панели на европейските граждани, включително темите, разпределени за всеки от тях:

 

ценности, права, върховенство на закона, демокрация, сигурност;

изменение на климата, околна среда/здравеопазване;

по-силна силна икономика, социална справедливост, работни места/образование, младеж,

култура, спорт/цифрова трансформация; както и

ролята на ЕС в света/миграция.

Едновременно с това бяха изготвени насоки за подпомагане на държавите членки и на други участници, желаещи да организират граждански панели и други прояви на национално, регионално или местно равнище под егидата на Конференцията.

 

Съпредседателят на Изпълнителния съвет, член на Европейския парламент Ги Верхофстад зави: „Трябва да направим така, че процесът да заработи правилно. Легитимността на Конференцията зависи до голяма степен от това. Работим за укрепването на платформата, организирането на панели и създаването на пленарната сесия, която да използва резултатите и от двете. Отбелязвам, че е налице голям интерес към Конференцията и от страна на националните парламенти, партньорите от гражданското общество и гражданите. Нашата задача сега е да влеем целия този ентусиазъм и енергия в самата Конференция.“

 

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия и съпредседател на председателството на Съвета на ЕС Ана Паула Закариас допълни: „Следващия месец в Лисабон имаме удоволствието да организираме първата гражданска проява преди първата пленарна сесия на Конференцията. Гражданите винаги ще бъдат в центъра на този значим европейски процес и искаме да им дадем възможност действително да се ангажират и да участват. Общото ни бъдеще е в техните ръце.“

 

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на демокрацията и демографията и съпредседател Дубравка Шуйца каза: „Вече се доближаваме до сърцевината на Конференцията за бъдещето на Европа: нашите граждани. Като най-важните двигатели на този уникален процес, техният принос, идеи, надежди и мечти ще представляват съществен принос, когато оформяме визията за нашия съюз. Конференцията предоставя така необходимото пространство, за да могат да дебатират помежду си и с избраните представители на равни начала.“

 

Контекст

 

Пленарната сесия на Конференцията ще се състои от 108 представители на Европейския парламент, 54 от Съвета на ЕС (по двама от всяка държава членка) и 3 от Европейската комисия, както и 108 представители от всички национални парламенти на равни начала, както и граждани. Заедно с председателя на Европейския младежки форум 108-те граждани ще участват в обсъждането на идеи, произтичащи от гражданските панели и многоезичната цифрова платформа.

 

Ще има четири панели на европейските граждани, във всеки от които ще участват 200 граждани, като за всяка държава членка се гарантира участието на поне една жена и на един мъж.

 

Гражданите ще бъдат избирани на случаен принцип, за да се гарантира представителност на многообразието в ЕС по отношение на географския произход, пола, възрастта, социално-икономическия произход и равнището на образование. Една трета от всеки панел е съставена от млади хора на възраст между 16 и 25 години.

 

Своевременно пленарната сесия ще представи предложенията си на Изпълнителния съвет, който ще изготви доклад в пълно сътрудничество и при пълна прозрачност с пленарната сесия, и който ще бъде публикуван на многоезичната цифрова платформа. Многоезичната цифрова платформа е единната точка, където ще бъде събиран, анализиран и публикуван целият принос от всички свързани с Конференцията прояви.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев