Евродепутатите отказват каквото и да било споразумение с Китай, докато са налице санкции

Европейският парламент
21.05.2021 / 09:44

Евродепутатите осъждат необоснованите и произволни санкции, наложени от китайските органи на европейските лица и образувания

Преговорите за ратифициране от Европейския парламент на Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай (ВСИ) са „основателно замразени“

Евродепутатите приветстват включването на четири китайски лица и едно образувание в глобалния режим на ЕС за санкции за нарушаване на правата на човека

Евродепутатите заявяват, че е необходимо да се възстанови равновесието в отношенията с Китай

ЕП се противопоставя на китайските санкции срещу законодатели на ЕС и няма да разгледат никакви преговори за ратифициране на споразумението между ЕС и Китай, докато те все още са в сила.

 

В резолюция, приета в четвъртък Парламентът осъжда най-категорично неоснованите и произволни санкции, наложени от китайските органи на няколко европейски лица и образувания, включително петима членове на ЕП. Евродепутатите заявяват, че ходът на Пекин е посегателство срещу основните свободи и призовават китайските власти да отменят тези напълно необосновани ограничителни мерки.

 

Преговорите за ратифициране на споразумението между ЕС и Китай не са възможни към момента

 

В резолюцията се подчертава, че всяко разглеждане от страна на Европейския парламент на Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай (ВСИ), договорено по принцип между ЕС и Китай през декември 2020 г., както и всяко обсъждане на задължителното му ратифициране от страна на евродепутатите, са „основателно замразени“ заради китайските санкции.

 

Членовете на ЕП изискват Китай да отмени санкциите, преди ЕП да може да се заеме със споразумението, „ без да се засяга окончателният резултат от процеса на ратификация на ВСИ“. Те също така напомнят на Европейската комисия, че евродепутатите ще вземат предвид положението с правата на човека в Китай, включително в Хонконг, когато решават дали да одобрят споразумението.

 

В днешния текст, обаче, се посочва, че други търговски и инвестиционни споразумения с регионални партньори, включително Тайван, не следва да бъдат заложници на спиране на ратификацията на ВСИ.

 

Санкции на ЕС срещу Пекин и инструментариум от мерки за възстановяване на равновесието в отношенията

 

Въпреки реакцията на Пекин, Парламентът приветства включването от страна на ЕС на четири китайски лица и едно образувание в рамките на Глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека, заради ролята им в сериозни нарушения на правата на човека срещу уйгурите и хората от други мюсюлмански етнически малцинства в Синцзян, Китай.

 

Евродепутатите също така призовават за възстановяване на равновесието в отношенията между ЕС и Китай. Те подкрепят инструментариум от независими мерки, като например законодателство срещу нарушаващите конкуренцията последици от чуждестранните субсидии върху вътрешния пазар, забрана за внос на стоки произведени с принудителен труд, както и подобрения и укрепен Регламент на ЕС за скриниг на чуждестранните инвестиции. Освен това ЕС трябва да се справи по подходящ начин със заплахите за киберсигурността и хибридните атаки на Китай.

 

Резолюцията беше приета с 599 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 58 гласа „въздържал се“.

 

Контекст

 

Китайските санкции, наложени през март на няколко европейски образувания и политически представители, включително петима членове на Европейския парламент и на подкомисията по правата на човека на ЕП (DROI), бяха репресивен акт в отговор на решението на ЕС за налагане на ограничителни мерки срещу четирима китайски длъжностни лица във връзка с нарушения на правата на човека срещу мюсюлманското уйгурско малцинство в региона на Синцзян.

 

Въпросните членове на ЕП са Райнхард Бютикофер (Зелените/ЕСА, Германия), Михаел Галер (ЕНП, Германия), Рафаел Глюксман (С&Д, Франция), Илхан Кючюк (Renew, България) и Мириам Лексман (ЕНП, Словакия).

 

Прочетете повече по темата:

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/briefing/2021-04-26/4/parlamentt-shche-obsdi-kitayskite-sanktsii-sreshchu-chlenove-na-ep

https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_665401/t1863106.shtml

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев