Седмица на публиката на наградата LUX: гледайте и гласувайте за филмите онлайн

LUX
13.05.2021 / 09:13

През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

По време на седмица на наградите LUX публиката в цяла Европа има възможност да гледа безплатно онлайн номинираните филми за наградата LUX Audience Award 2021: „Още по едно“, „Колектив“ и „Тяло Христово“.

 

Филмите са субтитрирани на всчики официални езици на ЕС, включително на български език, и могат да се гледат в платформата Festival Scope. Ако използвате платформата за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес. Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията. Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг. Повече за филмите може да прочетете тук:

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20201207IPR93217/naghrada-lux-tri-filma-nominirani-za-evropeyskata-filmova-naghrada-na-publikata

 

Дебат на живо с режисьорите

 

В петък, 14 май, от 18:00 ч. (българско време) по повод Седмицата на Наградите LUX, ще се проведе дебат на живо с представители на трите филма:

 

- Томас Винтерберг (режисьор, „Още по едно“)

- Александър Нанау (режисьор, „Колектив“)

- Бартош Биеления (главният актьор в „Тяло Христово“)

 

Можете да се включите в дебата на профила на EП във Facebook.

https://www.facebook.com/luxaward

Дебатът ще бъде модериран от главния редактор на „Cineuropa“ г-н Доменико Ла Порта като зрителите ще могат да задават въпроси.

 

Как да гласувате?

 

Европейската публика може да гласува за любимите си филми, като ги оцени по скала от една до пет звезди в платформата за награди LUX, достъпна и на български език. Можете да променяте оценката са си многократно - ще се вземе предвид само последната.

https://luxaward.eu/bg#voting

 

Последният ден за гласуване на публиката е 23 май. Определен брой гласували ще бъдат наградени с посещение на церемонията по връчването на наградите през декември 2021 г. в Берлин.

 

Заедно с членовете на Европейския парламент публиката ще избере победителя. Филмът, получил най-висок процент гласове от публиката и от членовете на Европейския парламент, всеки от които представлява 50%, ще стане носител на първата и уникална награда на публиката LUX.

 

Следващи стъпки

 

Гласуването за публиката приключва на 23 май (членовете на ЕП имат срок за гласуване до 8 юни). Филмът победител ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. на специална церемония по време на пленарната сесия на Европейския парламент. Давид-Мария Сасоли, председател на Европейския парламент, ще връчи наградата на лауреата пред евродепутатите, поканени партньори и представители от останалите номинирани филми.

 

История на наградата

 

Наградата на публиката LUX се връчва съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.

 

Филмите финалисти получават подкрепа от Европейския парламент, за да бъдат създадени субтитри на 24-те официални езика на ЕС, както и помощ при адаптирането на филмите за прожекция в кината в ЕС.

 

Европейският парламент стартира наградата LUX през 2007 г. с цел да подпомогне и стимулира европейското кино. Към 2020 г. наградата LUX е частично преработена и променена, като Европейският парламент се обединява с Европейската филмова академия, Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.

 

Наградата се стреми да подкрепи креативността и многообразието на европейското кино, като помага на европейски филми да преодолеят както езиковите бариери, така и проблемите с разпространението.

 

Допълнителна информация

 

Награда LUX на публиката

https://luxaward.eu/bg

Предишни лауреати на филмовата награда LUX

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/filmova-naghrada-lux-za-2019-gh

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев