Седмицата в ЕП: 10– 16 май 2021 г.

Европейският парламент
10.05.2021 / 12:06

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Механизъм за възстановяване и устойчивост. Евродепутатите ще обсъдят с изпълнителния вицепрезидент на Комисията Домбровскис и комисар Джентилони механизма за възстановяване и устойчивост на стойност 672 милиарда евро и съответните планове, представени от държавите членки. Срещата ще бъде първата от поредица срещи, в които членовете на Европейския парламент и Комисията ще се срещат на всеки два месеца, за да обсъждат въпроси, свързани с прилагането на механизма. (понеделник)

 

> На живо: съвместно заседание на ECON/BUDG, 10 май, 12:00-14:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/econ-budg-joint-meeting_20210510-1100-COMMITTEE-ECON-BUDG_vd

Защита на медиите и гражданското общество. Комисиите по правни въпроси и граждански свободи ще обсъждат как да защитят по-добре медиите и организациите на гражданското общество от така наречените SLAPP дела (стратегически съдебни дела срещу публично участие), които имат за цел да ги заглушат или сплашат. От 2018 г. евродепутатите призовават за законодателство в тази област. След разискванията на комисиите докладчиците Тимо Волкен (С&Д, Германия) и Роберта Мецола (ЕНП, Малта) ще дадат брифинг за медиите от 12 ч. българско време. Повече информация как да се регистрирате, за да се включите в брифинга, ще намерите тук. (вторник)

 

> На живо: брифинг за пресата с водещите докладчици за новия доклад срещу SLAPP делата, 11 май, 12:00 - 13:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/press-briefing-with-lead-rapporteurs-on-new-anti-slapp-report_20210511-1100-SPECIAL-PRESSER_vd

Сексуално и репродуктивно здраве. В доклад, който ще бъде гласуван във вторник, членовете на ЕП от комисията по правата на жените ще критикуват реакцията срещу сексуалното и репродуктивното здраве и правата на жените в ЕС, което допринася за ерозията на придобитите права и застрашава здравето на жените. (вторник)

 

> На живо: заседание на комисията FEMM, 11 май, 14:45 – 16:45ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-women-s-rights-and-gender-equality_20210510-1345-COMMITTEE-FEMM_vd

Руска намеса в ЕС. Специалната комисия за чужда намеса във всички демократични процеси в ЕС (INGE) ще обсъди с Михаил Ходорковски (бивш ръководител на руската петролна група ЮКОС, който сега живее в изгнание) констатациите на неговата организация Досие център относно намесата на Русия в делата на ЕС и в различни ЕС държави-членки. (понеделник)

 

> На живо: заседание на специалната комисия INGE, 10 май, 14:00 -15:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/special-committee-on-foreign-interference-in-all-democratic-processes-in-european-union-including-di_20210510-1300-COMMITTEE-INGE_vd

Ситуация с миграцията в Средиземно море. Евродепутатите от комисията по граждански свободи ще се срещнат с журналистите от германския седмичник Der Spiegel и от разследващото бюро Lighthouse Reports, за да обсъдят последните им разследвания относно миграционната ситуация в Средиземно море и предполагаемите нарушения на основните права, включващи служители на Frontex (понеделник).

 

> На живо: заседание на комисията LIBE, 10 май, 19:15 -20:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-foreign-affairs_20210510-1345-COMMITTEE-AFET_vd

Пленарна подготовка. Политическите групи ще подготвят пленарното заседание на 17-20 май, на която евродепутатите ще обсъждат и гласуват относно фонд „Справедлив преход“, за да смекчат социалното въздействие на екологизирането на икономиката; относно отговорността на фирмите за нанесени екологични щети; относно конфликта на интереси на чешкия премиер; относно доклада за Турция за 2019-2020 г.; относно стратегията за водород и интегриране на енергийните системи на ЕС и за нови начини за легална трудова миграция в ЕС. Членовете на Европейския парламент също трябва да приемат три важни програми за периода 2021-2027: Еразъм, Творческа Европа и Европейския корпус за солидарност.

 

Програма на председателя на ЕП. В понеделник председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев и министъра на външните работи на Словения Анже Логар. Във вторник той ще има среща с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев