Проучване на ЕС подчертава подкрепата за по-голяма роля на управлението на кризи на равнище ЕС

Европейският парламент
10.05.2021 / 08:41

Два дни преди началото на Конференцията за бъдещето на Европа, Европейският парламент днес публикува резултатите от проучването на Евробарометър за бъдещето на Европа.

 

Проучването беше поръчано съвместно с Европейската комисия.

 

След като първите резултати бяха публикувани на 9 март, в пълния доклад се посочва, че:

 

Приблизително осем от всеки десетима европейци (81%) са съгласни, че един от приоритетите на Конференцията трябва да бъде как ЕС да се справи по-добре с кризи като пандемията от COVID-19. Повече от една трета (38 %) са напълно съгласни с това.

Две трети от европейците (66 %) вярват, че европейският проект предлага перспектива за бъдещето на европейската младеж. Подобен дял (65 %) смятат, че ЕС е място на стабилност в един размирен свят.

Повече от две трети от анкетираните подкрепят избирането на председателя на Европейската комисия чрез избора на водещи кандидати на европейските избори. По-малко от една четвърт (22 %) не подкрепят подобен процес.

Два пъти повече граждани на ЕС смятат възможността за гласуване за транснационални листи на европейските избори за нещо добро (42 %), докато само един от всеки петима (19 %) отхвърля това предложение.

 

Конференция за бъдещето на Европа

 

Приблизително осем от всеки десетима европейци (81%) са съгласни, че Конференцията трябва да се ангажира приоритетно с това как ЕС да се справи по-добре с кризи като епидемията от коронавирус, като повече от една трета (38%) са напълно съгласни с това.

 

Европейците, които желаят да се включат в Конференцията за бъдещето на Европа, биха желали да го направят най-вече чрез срещи на местно ниво, като например граждански дебати или асамблеи (44 %).

 

Гражданите смятат за привлекателно участието в процеса на събиране на идеи за Конференцията чрез отговаряне на анкета (34%), чрез представяне на идеи и предложения пред европейските и националните политици (31%) и чрез участие в онлайн консултации посредством дискусионни панели (30%).

 

Младежта и бъдещето на Европейския съюз

 

Повече от осем от всеки десетима европейци (83%) са съгласни, че Конференцията трябва специално да включва млади хора, за да се насърчават нови идеи, като четирима от всеки десет (40%) са напълно съгласни с това твърдение.

 

Две трети от европейците (66 %) са съгласни, че европейският проект предлага перспектива за бъдещето на европейската младеж. Подобен дял (65 %) е съгласен, че ЕС е място на стабилност в един размирен свят, въпреки че този процент е по-нисък от този в предишното проучване през 2018 г. (-11 процентни пункта).

 

Европейски избори и председателство на Европейската комисия

 

В проучването за Бъдещето на Европа бяха разгледани и въпросите, свързани с европейските избори и избора на председател на Комисията. Според проучването респондентите са два пъти по-склонни да подкрепят гласуването за транснационални листи в изборите за Европейски парламент като нещо добро (42 %), докато само един от всеки петима респонденти отхвърля тази идея (19 %). 36% са безразлични към този въпрос.

 

Повече от две трети от анкетираните подкрепят процеса на избор на председател на Европейската комисия чрез избор на водещи кандидати на европейските избори, докато по-малко от една четвърт (22 %) заявяват, че не подкрепят този процес.

 

Макар 61 % да са съгласни, че подобен процес би имал смисъл само ако на гражданите на ЕС се даде възможност да гласуват за транснационални листи, почти две трети от анкетираните (64 %) са съгласни, че този подход ще допринесе за повече прозрачност в процеса на избор на председател на Европейската комисия. Гражданите смятат, че той би придал и по-голяма легитимност на Европейската комисия (63 %) и че би представлявал значителен напредък за демокрацията в ЕС (62 %).

 

Контекст

 

Специалното проучване на Евробарометър № 500 "Бъдещето на Европа" (EB94.1) беше проведено между 22 октомври и 20 ноември 2020 г. в 27-те държави членки на ЕС, и беше поръчано съвместно от Европейската комисия и Европейския парламент. Проучването беше проведено лице в лице и допълнено с онлайн интервюта, когато това беше необходимо в резултат на пандемията. Бяха проведени общо около 27 034 интервюта.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев