Последен уикенд на Филмовите дни LUX

 Последен уикенд на Филмовите дни LUX
07.05.2021 / 12:04

Филмови дни LUX 2021 от 26 април до 9 май

Онлайн дискусия в понделеник, 10 май

 

До 9 май, неделя, все още имате шанс да гледате свободно филмите „Колектив“ и „Тяло Христово“, номинирани за Наградата LUX на публиката. Присъединете се към нас в понеделник, 10 май, за да поговорим за тях в онлайн дискусия, а след това не пропускайте да дадете Вашата оценка.

 

Бюрото на ЕП в България организира Филмовите дни LUX 2021, за да Ви даде възможност да гледате безпрепятствено номинираните филми. До 9 май, неделя, все още можете да гледате свободно „Тяло Христово“ на Ян Комаса и „Колектив“ на Александър Нанау в платформата Festival Scope (броят на прожекциите е ограничен). Двете ленти разказват вълнуващи истории и имат номинации за Оскар в категорията „Най-добър международен филм“.

Онлайн дискусия в понеделник, 10 май от 17:00 часа

След като гледате филмите, присъединете се към нас във Фейсбук профила на Бюрото на ЕП в България https://www.facebook.com/events/287138636246283/ в понделник, 10 май, от 17:00 часа, за да поговорим за новия формат на Нагрдата LUX на публиката и да обсъдим достойнствата на номинираните филми. Участници в дискусията ще бъдат Андрей Слабаков, евродепутат, член на Комисията по култура на ЕП и режисьор, Мира Сталева, изпълнителен директор на София филм фест и член на журито на подбора на Наградата LUX, Весела Дринова, кино ентусиаст и главен редактор на сайта „Операция кино“, и Крис Захариев, влогър, артист, ТВ водещ и посланик на Наградата LUX. Модератор на разговора ще бъде Станислава Айви, журналист, автор и режисьор на документални и игрални филми.

Гласувайте

 

Наградата LUXна публиката има нужда от Вашия глас, за да изберем победителя. След като гледате някой от номинираните филми, влезте на https://luxaward.eu/bg#voting и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Гласуването започна на 13 декември 2020 г. Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. Валидна е единствено последно подадената оценка.

Как да гледате филмите

Филмите „Колектив“ и „Тяло Христово“ ще бъдат налични в платформата Festival Scope със свободен достъп от 26 април до 9 май включително: Festival Scope | LUX AUDIENCE AWARD 2021 for Film Lovers https://www.festivalscope.com/page/lux-audience-award-2021-bulgaria/ .

• Ако използвате платформата Festival Scope за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес;

• Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията;

• Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг.

Филмите

ТЯЛО ХРИСТОВО - https://luxaward.eu/bg/movies/2021/tyalo-khristovo

на Ян Комаса, Полша, Франция | 115 мин | 2019

номиниран за Оскар за 2020 г. в категорията „Най-добър международен филм“

Гледайте от 26 април до 9 май на Festival Scope | CORPUS CHRISTI (BOŻE CIAŁO) for Film Lovers. Достъпът е свободен, такса не се заплаща. Броят на билетите е ограничен.

„Тяло Христово“ е историята на 20-годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за лишаване от свобода на младежи. Той иска да стане свещеник, но не може – заради съдебното си досие. Когато го пращат да работи в дърводелска работилница в малък град, при пристигането си той се облича в дрехи на свещеник и случайно поема ръководството на местната енория. Пристигането на младия, харизматичен проповедник е възможност за местната общност да започне да лекува травмите си след настъпилата там трагедия.

КОЛЕКТИВ - https://luxaward.eu/bg/movies/2021/kolektiv

на Александър Нанау, Румъния, Люксембург | 109 мин | 2019

номиниран за Оскар за 2021 г. за „Най-добър международен филм“ и „Най-добър документален филм“

Гледайте от 26 април до 9 май на Festival Scope | КОЛЕКТИВ for Film Lovers. Достъпът е свободен, такса не се заплаща. Броят на билетите е ограничен.

През 2015 г. пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ води до 27 жертви и 180 ранени. Скоро все повече жертви на изгаряния започват да умират в болниците от рани, които не са животозастрашаващи. Тогава един лекар подава сигнал до екип от разследващи журналисти. Разкритията следват едно след друго и журналистите започват да разплитат мащабни измами в здравеопазването. След назначаването си новият министър на здравеопазването позволява безпрецедентна видимост на своите действия за реформа на корумпираната система, а също и на пречките, които среща. Като проследява журналисти, хора, подаващи сигнали за нередности, жертви на изгаряния и държавни служители, КОЛЕКТИВ безкомпромисно разкрива какво въздействие може да има разследващата журналистика, когато е на висота.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев