TSMC пести разходи с процесорите AMD EPYC

AMD-logo
05.05.2021 / 13:29

5 май 2021 г. – Гигантът в полупроводниковата индустрия TSMC съобщи, че използва процесорите AMD EPYC за обработката на задачите свързани с производството на микрочипове за цял свят.

Компанията не само произвежда т.н. „вафли“ – полупроводникови дискове съдържащи силициевите чипове, но инвестира много усилия в развойни дейности. От Европа до Азия и Америка, над 50 000 служители на TSMC използват различни ИТ услуги, за да комуникират и работят съвместно. Намаляването на общата стойност на притежание на ИТ услуги е важен фактор при тези мащаби, и това TSMC успява да постигне с процесорите AMD EPYC.

Защо е важна съвместимостта на платформите

TSMC трябваше да осигури достатъчна плътност на сървърните ядра в своите центрове за данни. “Нашите съществуващи информационни центрове са ограничени като пространство и консумация на енергия,” каза Саймън Уанг, директор на поделението Инфраструктура и комуникационни услуги в TSMC.

TSMC трябваше да намери продуктите, които директно да се впишат в стандартите на компанията и след това да бъдат внедрени в центровете за данни. Гигантът има две конфигурации на виртуални машини (VM) за характерните работните задачи, в зависимост от тяхната сложност.

„Пускането на много виртуални машини на един сървър не е оптимално. Ако един сървър поддържа 20 машини, тогава при негов отказ 20 машини спират работа. Ето защо имаме два вида VM сървърни конфигурации, с цел да намалим риска,“ коментира Уанг.

Как да се намали общата стойност на притежание

TSMC си партнира с HPE и AMD, като избира платформата HPE DL325 G10, работеща с второ поколение AMD EPYC 7702P CPU с 64 ядра, базова тактова честота 2GHz и до 3,35 GHz boost честота.

„За нашите общи задачи плътността на паметта е очевидно предимство на процесорите AMD EPYC“, казва Уанг. „С процесорите AMD EPYC се изискват по-малко ресурси за всяка виртуална инстанция, като същевременно се постига по-добра производителност. Спестиха се разходи от наличието на по-малко физически сървъри поради плътността на ядрата в процесора, намаляването на разходите за управление и захранване, както и за необходимото пространство в центъра за данни.

Намаленият брой сървъри ще осигури повече пространство за разширяване в центъра за данни с развитието на компанията. Преминаването от двупроцесорни към еднопроцесорни системи означава също спестяване на разходи за хардуер, софтуер и оперативни разходи, както и намалена консумация на енергия.

Разширяване на инсталациите в производството

„Сега въвеждаме EPYC сървъри за нашите производствени екипи“, казва Уанг, имайки предвид новия EPYC 7F72 с 24 ядра и базова тактова честота 3,2 GHz. „Това е CPU, който обмисляме за развойните дейности, поради високата тактова честота. Този екип не се нуждае непременно от многопроцесорна конфигурация. За научноизследователска и развойна дейност ние избираме еднопроцесорни системи, като високата тактова честота ще бъде важно предимство," допълва той

За автоматизация на машината във фабриката всяка машина трябваше да има един x86 сървър за контрол на скоростта на работа и осигуряване на вода, електричество и газ, или консумация на енергия. Тези машини са много скъпи, потенциално на стойност милиарди долари, докато сървърите, които ги управляват, са много по-евтини. ИКТ екипът на TSMC трябва да гарантира висока отказоустойчивост - в случай че един сървърен шкаф откаже, да се използва друга сървърна система, която да поддържа машината. Със стандартен градивен блок TSMC може да генерира около 1000 виртуални машини, които да контролират 1000 фабрични инструменти в чистата стая. Това би означавало огромно спестяване на разходи, без да се жертва резервираност при откази или надеждност.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев