Наградата LUX на публиката – гледайте номинираните филми и гласувайте

Наградата LUX на публиката
20.04.2021 / 17:14

Филмовите дни LUX, организирани от Бюрото на Европейския парламент в България, Ви дават свободен достъп до трите филма, номинирани за Наградата LUX на публиката 2021. Гледайте ги между 26 април и 9 май и дайте Вашия глас, за да определите носителя на приза.

 

Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas за пръв път правят зрителите част от Наградата LUX за кино. Призът е символ както на ангажимента на Европейския парламент към културата, така и на качественото европейско кино, което достига до сърцевината на публичния дебат. Каним Вас, европейската публика, да станете активен участник, като гледате и гласувате за любимите си филми.

Бюрото на ЕП в България организира Филмовите дни LUX 2021, за да Ви даде възможност да гледате безпрепятствено номинираните филми. „Тяло Христово“ на Ян Комаса и „Колектив“ на Александър Нанау ще бъдат налични напълно свободно в периода 26 април – 9 май 2021 г. в платформата Festival Scope (броят на прожекциите е ограничен). „Още по едно“ на Томас Винтерберг ще бъде прожектиран с вход свободен на 9 май (неделя) от 16:00 часа в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37).

Награда LUX на публиката 2021

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма – „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), „Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.). И трите ленти бяха високо оценени от критиката и публиката през последните две години. „Тяло Христово“ беше в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър международен филм през 2020 г., а „Колектив“ и „Още по едно“ се борят за престижните статуетки през тази година с по две номинации.

Наградата LUX на публиката има нужда от Вашия глас, за да изберем победителя. След като гледате някой от номинираните филми, влезте на https://luxaward.eu/bg#voting и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Гласуването започна на 13 декември 2020 г. Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. Валидна е единствено последно подадената оценка.

Как да гледате филмите

Трите претендента за приза ще бъдат част и от специалните Филмови дни на Наградата LUX, които ще бъдат организирани от Бюрото на Европейския парламент в България.

Филмите „Колектив“ и „Тяло Христово“ ще бъдат налични в платформата Festival Scope със свободен достъп от 26 април до 9 май включително: Festival Scope | LUX AUDIENCE AWARD 2021 for Film Lovers https://www.festivalscope.com/page/lux-audience-award-2021-bulgaria/ .

• Ако използвате платформата Festival Scope за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес;

• Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията;

• Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг.

„Още по едно“ – една прожекция в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37), на 9 май 2021 г., неделя, от 16:00 ч. Вход свободен. Можете да вземете своя пропуск предварително от касата в Дома на киното.

Подбрани на случаен принцип участници ще получат награда: Като гласувате, получавате шанс да участвате в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент в Страсбург, или на следващата церемония по връчване на наградите на Европейската филмова академия през декември 2021 г.

Филмите

ОЩЕ ПО ЕДНО

https://luxaward.eu/bg/movies/2021/osche-po-edno

на Томас Винтерберг, Дания, Нидерландия, Швеция | 116 мин | 2020

номиниран за Оскар за 2021 г. в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добър международен филм“

Гледайте в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37), на 9 май 2021 г., неделя, от 16:00 ч. Вход свободен. Можете да вземете своя пропуск предварително от касата в Дома на киното.

Съществува теория, че трябва да се раждаме с малко количество алкохол в кръвта си и че мъничко опиянение отваря умовете ни за света около нас, намалява нашите проблеми и стимулира творческото ни мислене. Вдъхновени от тази теория, Мартин и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители, започват експеримент — да поддържат постоянно ниво на опиянение през целия си работен ден. Щом Чърчил е спечелил Втората световна война в силна алкохолна омая, какво ли биха направили няколко капки за тях и техните ученици?

ТЯЛО ХРИСТОВО

на Ян Комаса, Полша, Франция | 115 мин | 2019

номиниран за Оскар за 2020 г. в категорията „Най-добър международен филм“

Гледайте от 26 април до 9 май на Festival Scope | CORPUS CHRISTI (BOŻE CIAŁO) for Film Lovers https://www.festivalscope.com/film/corpus-christi-boze-cialo-2/ . Достъпът е свободен, такса не се заплаща. Броят на билетите е ограничен.

„Тяло Христово“ е историята на 20-годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за лишаване от свобода на младежи. Той иска да стане свещеник, но не може – заради съдебното си досие. Когато го пращат да работи в дърводелска работилница в малък град, при пристигането си той се облича в дрехи на свещеник и случайно поема ръководството на местната енория. Пристигането на младия, харизматичен проповедник е възможност за местната общност да започне да лекува травмите си след настъпилата там трагедия.

КОЛЕКТИВ

на Александър Нанау, Румъния, Люксембург | 109 мин | 2019

номиниран за Оскар за 2021 г. за „Най-добър международен филм“ и „Най-добър документален филм“

Гледайте от 26 април до 9 май на Festival Scope | КОЛЕКТИВ for Film Lovers https://www.festivalscope.com/film/kolektiv/. Достъпът е свободен, такса не се заплаща. Броят на билетите е ограничен.

През 2015 г. пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ води до 27 жертви и 180 ранени. Скоро все повече жертви на изгаряния започват да умират в болниците от рани, които не са животозастрашаващи. Тогава един лекар подава сигнал до екип от разследващи журналисти. Разкритията следват едно след друго и журналистите започват да разплитат мащабни измами в здравеопазването. След назначаването си новият министър на здравеопазването позволява безпрецедентна видимост на своите действия за реформа на корумпираната система, а също и на пречките, които среща. Като проследява журналисти, хора, подаващи сигнали за нередности, жертви на изгаряния и държавни служители, КОЛЕКТИВ безкомпромисно разкрива какво въздействие може да има разследващата журналистика, когато е на висота.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев