Седмицата в ЕП: 19– 25 април 2021 г.

Европейският парламент
19.04.2021 / 13:10

Седмицата в ЕП: 19– 25 април 2021 г.

 

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Дигитална платформа за конференцията за бъдещето на Европа. Съпредседателите на Изпълнителния съвет на конференцията за бъдещето на Европа Ги Верхофстад (Renew, Белгия) от Европейския парламент, Ана Паула Закариаш от името на председателството на Съвета на ЕС и Дубравка Шуица, заместник-председател на Европейската комисия ще представят многоезичната дигитална платформа, която ще позволи на гражданите от цяла Европа директно да дадат своя принос за важните теми, които да бъдат включени в дебата относно бъдещето на ЕС, на пресконференция в Европейската комисия (понеделник).

На живо: пресконферениця относно Конференцията за бъдещето на Европа, 19 април, 14:00 ч. българско време

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/1/20210419

Закон за климата на ЕС. Членовете на Европейския парламент и председателството на Съвета на ЕС ще преговарят с цел постигане на споразумение относно законодателството на ЕС в областта на климата, с което, като част от Европейския зелен пакт, ще бъде въведено законово изискване ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. Парламентът изигра важна роля за договарянето на по-амбициозна законодателна рамка на ЕС в областта на климата, както и за обявяване на извънредна климатична ситуация през 2019 г. (вторник).

 

Отговор на пандемията и здравен съюз. Членовете на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще проведат разисквания относно законодателния пакет за здравния съюз на ЕС и отговора на пандемията от COVID-19. В първия дебат ще вземе участие комисарят по здравеопазването Стела Кириaкиду, а във вторият, чийто фокус ще бъде глобалния отговор на пандемията - представители на Световната здравна организация (четвъртък).

На живо: заседание на ENVI, 22 април, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20210422-0900-COMMITTEE-ENVI_vd

На живо: заседание на ENVI, 22 април, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20210422-1345-COMMITTEE-ENVI_vd

Турция. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще гласува доклад за взаимоотношенията на ЕС с Турция. Сред темите, които се очаква да бъдат включени в текста, са споразумението за миграцията, окупацията на Кипър, незаконните сондажи и проучвания в Източното Средиземноморие, нарушенията на принципите на правовата държава и военната и политическа намеса в Либия, Сирия и Нагорни Карабах (гласуване в четвъртък, резултати от гласуването в петък сутринта).

На живо: заседание на AFET, 22 април, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-foreign-affairs_20210422-1345-COMMITTEE-AFET_vd

Изкуствен интелект. В деня след представянето на новото законодателно предложение на ЕС за използването на изкуствения интелект, включително гарантирането на спазването на ценностите и правата на ЕС, комисията на ЕП по правни въпроси (JURI) ще проведе първи дебат по предложението с комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон (четвъртък в 17.45).

На живо: заседание на JURI, 22 април, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-legal-affairs_20210422-1645-COMMITTEE-JURI_vd

9-та среща на Евронест. Парламентарната асамблея на Евронест, състояща се от 60 евродепутати и 10 членове от всеки от парламентите на източноевропейските партньори (Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна), ще проведе срещата си дистанционно. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли ще открие заседанието. Комисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи (с видеообръщение) и лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска са сред ораторите (вторник).

 

Подготовка за пленарната сесия на 26 - 29 април. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 26 - 29 април, на която евродепутатите ще обсъдят и гласуват за стартиране на преговорите с държавите членки за въвеждането цифровия зелен сертификат, законодателство за правата на пътниците в железопътния транспорт, за нов закон, предотвратяващ разпространението на терористично съдържание онлайн, за освобождаването от отговорност на Европейската комисия за управлението на бюджета на ЕС за 2019 г. и за въвеждането на задължителен регистър за прозрачност. Те също така ще обсъждат и гласуват широк спектър от програми на ЕС, като например изследователската програма „Хоризонт Европа“, която наред с други въпроси ще помогне на здравните системи на ЕС да се подготвят за бъдещи пандемии, както и за декарбонизация на индустрията. Не на последно място ще бъдат обсъдени резултатите от срещата на върха на ЕС от 25-26 март.

 

Уебинар „Европейската перспектива на Западните Балкани“. На 23 април 2021 г., петък, от 10.00 ч. Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира уебинар на тема „Европейската перспектива на Западните Балкани“. Целта на събитието е да представи позицията на Европейския парламент за напредъка на всяка от страните от Западните Балкани, желаещи да се присъединят към Европейския съюз. В дискусията ще вземат участие членовете на Европейския парламент и ръководители на българските делегации на парламентарно представените политически групи Андрей Ковачев (ЕНП), Петър Витанов (С§Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Модератор на дискусията ще бъде журналистката Милена Милотинова.

За да участвате в уебинара, се регистрирайте до 22 април на адрес: http://epfacebook.eu/qxJP.

На живо на фейсбук страница на Бюрото на ЕП в България: уебинар за Западните Балкани, 23 април, 10:00 ч. българско време

https://www.facebook.com/events/133506522079808

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне с генералния директор на ОЛАФ Виле Италав понеделник и с председателя на парламента на Южна Корея, Парк Бйонг-сюг във вторник. Той ще направи видеообръщение към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в сряда. В четвъртък председателят Д. Сасоли ще участва дистанционно в откриването на конференцията за новия европейски Баухаус, както и ще се срещне с испанския министър на труда Йоланда Диас.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев