Победителят в националния етап на Европейската младежка награда „Карл Велики“

Европейският парламент
01.04.2021 / 09:27

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г. е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“.

 

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят тримата лауреата на европейската награда.

 

Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на 14-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2021 г. Той представлява образователна симулация на процеса на взимане на решения в Европейския съюз, която цели да популяризира европейските ценности сред младите хора и да създаде платформа за международен младежки обмен.

 

Българското национално жури, съставено от членовете на Европейския парламент Цветелина Пенкова (С§Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Андрей Слабаков (ЕКР) и председателя на Националния младежки форум Симона Димитрова, избра проекта за победител измежду 13 кандидатури от България. Според оценителите „Модел Европейски съюз София 2021“ ясно показва българския принос към популяризирането на европейските ценности и създаването на обща идентичност и предлага практически пример за участие на гражданите в управлението на Европа.

 

Андрей Слабаков сподели за своя избор: "Този проект е от голямо възпитателно значение за младите българи. Привличането на млади хора, които вече имат право да гласуват и имат работещи идеи, е начин да се приобщят все повече и повече граждани към процеса на управление на Европа. Симулацията ще им покаже нагледно възможностите да участват в т. нар. „пряка демокрация“ по теми, които ги вълнуват и по начин, който им е интересен."

 

Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент заедно с неговия председател Давид Сасоли, и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен, ще излъчи победителя измежду всички проекти, отличени от журитата на национално равнище. По един представител от всеки от отличените национални проекти ще бъде поканен да присъства на церемонията по връчване на наградите между 29 септември и 2 октомври 2021 г. в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент.

 

Модел Европейски съюз София 2021

 

„Модел Европейски съюз София 2021“ представлява образователна симулация на процеса на вземане на решения в Европейския съюз и цели да насърчава европейските ценности и европейското гражданство сред младите хора и международния младежки обмен, допринасяйки за едно по-информирано и активно гражданско общество. Организационният екип е съставен от младежи от 10 националности. Проектът е насочен към популяризиране на Европейската гражданска инициатива ‒ първият инструмент, който дава възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи.

 

Врамките на проекта ще бъдат организирани онлайн работилници, дискусии и кратки информативни лекции на европейски теми, а доброволци ще помогнат на ученици от три български училища да разработят и развият идеи за собствени граждански инициативи и ще изберат една от тях след процес на гласуване, която ще бъде разгърната в законодателно предложение. В края на октомври 2021 г. младежи и доброволци от цяла Европа ще се съберат на 4-дневна среща в София, в която ще имат възможността да направят симулация на законодателния процес по разработеното предложение за гражданска инициатива, влизайки в ролята на различни институционални участници. Програмата включва дискусии, семинари и работилници, развиващи уменията на младите хора за публично говорене, работа в екип и др. Проектът стартира през декември 2020 г. и се предвижда да приключи в края на 2021 г.

 

Европейска младежка награда „Карл Велики“

 

Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

 

Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро.

 

Предишни победители

 

Поради епидемията от коронавирус, през 2020 г. не се проведе церемония по награждаването и тази година ще се проведе извънредна двойна церемония по награждаване в Аахен, на която ще бъдат обявени европейските лауреати за 2020 г. и за 2021 г. През 2020 г. национален победител за България беше проектът „Лечение без граници“.

 

В допълнение към младежката награда, всяка година се присъжда и Международна награда „Карл Велики“. За 2019 г. тя беше присъдена на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а лауреатът ѝ за 2018 г. беше френският президент Еманюел Макрон.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев