Седмицата в ЕП: 30 ноември – 6 декември 2020 г.

Европейският парламент
30.11.2020 / 12:51

Седмицата в ЕП: 30 ноември – 6 декември 2020 г.

 

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Законодателни и бюджетни преговори. Евродепутатите от няколко парламентарни комисии ще продължат да преговарят с председателството на Съвета на ЕС по редица законодателни досиета, включително програми, свързани с многогодишната финансова рамка (МФР) и бюджета на ЕС за 2021 г. Реформата на политиката на сближаване на ЕС, фондът за морско дело и рибарство, фондът за отбрана, както и новите правила за емисиите от азотни оксиди (NOx) от автомобилите са сред законодателните инициативи, които са близо до постигане на споразумение.

 

Законодателство относно водите. Очаква се евродепутатите в комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) да одобрят споразумението с държавите членки по директивата за питейната вода. Очаква се също така те да призоват за ускорено прилагане на рамковата директива за водите, тъй като целите й все още не са постигнати поради неадекватно финансиране, недостатъчно прилагане и широко използване на изключения. Членовете на ЕП ще подчертаят и загрижеността си относно използването на нови химикали и замърсители, качеството на методологиите за докладване, политиките за ценообразуване на водата, хидроенергията и пречистването на градските отпадъчни води (вторник).

 

На живо: заседание на ENVI, 1 декември, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20201201-0900-COMMITTEE-ENVI_vd

Стратегия на ЕС за адаптиране към изменението на климата. Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще гласува предложението за стратегията на ЕС за минимизиране на въздействието от необратимите климатични промени и екстремните метеорологични явления. Сред приетите текстове ще бъдат правото на безопасна, чиста, здравословна и устойчива околна среда, стрес тестове за индустриите с високи емисии, с цел да се оцени дали отговарят на условията за финансиране от ЕС, както и националните стратегии за адаптация, които подлежат на мониторинг от страна на Европейската комисия (вторник).

 

На живо: заседание на ENVI, 1 декември, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20201201-0900-COMMITTEE-ENVI_vd

Върховенство на закона / Унгария и Полша. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще обсъди напредъка по процедурите, свързани с член 7.1 от Договора за ЕС и състоянието на правата на ЛГБТИ общностите в Унгария и Полша. Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали, представители на германското председателство на Съвета, както и на унгарските и полските национални власти са поканени да участват в дебата (вторник).

 

На живо: заседание на LIBE, 1 декември, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20201201-1345-COMMITTEE-LIBE_vd

Миграция / Предполагаеми отблъсквания по време на операции на агенция Frontex. Членовете на ЕП от комисията по граждански свободи (LIBE) ще изслушат директора на агенция Frontex Фабрис Леджери във връзка с твърденията, че нейни служители са участвали в отблъсквания на търсещи убежище лица заедно с гръцки гранични служители. Разкритията от страна на медиите за тези инциденти доведоха до вътрешно разследване във Frontex (вторник).

 

На живо: заседание на LIBE, 1 декември, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20201201-1345-COMMITTEE-LIBE_vd

Прилагане на регламента от Дъблин III. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще посочи основните недостатъци на настоящите правила на ЕС за предоставяне на убежище, като ще обърне специално внимание на положението в държавите членки по външните граници. Очаква се евродепутатите да предложат възможни решения за подобряване на споделянето на отговорността при управлението на молбите за предоставяне на убежище (вторник).

 

На живо: заседание на LIBE, 1 декември, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20201201-1345-COMMITTEE-LIBE_vd

Право на уединение и дигитална недостъпност за работниците. Комисията на ЕП по заетостта и социалните въпроси (EMPL) ще представи предложения за правото на работниците да се изключат цифрово от работните си места извън работното време и по време на отпуск. Очаква се евродепутатите да подчертаят, че законодателството и разпоредбите относно работното време трябва да се спазват особено по време на пандемията от COVID-19, когато толкова много хора работят от вкъщи. Те също така ще изтъкнат, че е особено важно справедливите условия на труд да се спазват от работодателите (вторник).

 

На живо: заседание на EMPL, 1 декември, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-employment-and-social-affairs_20201201-0900-COMMITTEE-EMPL_vd

Председателски съвет / португалско председателство на ЕС. Председателят на ЕП Давид Сасоли и лидерите на политическите групи ще проведат видеоконференция с министър-председателя на Португалия Антонио Коща, на която ще обсъдят приоритетите на португалското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари 2021 г. След срещата председателят Д. Сасоли и министър-председателят Коща ще проведат пресконференция в 13:45 ч. българско време (сряда ).

 

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне във вторник с председателя на Европейския икономически и социален комитет Криста Швенг и заместник-председателя и върховен представител на Европейската комисия Жозеп Борел. В сряда председателят Д. Сасоли ще се присъедини към видеоконферентна среща относно последващите действия след изслушването в комисията по правата на жените и равенството между половете (FEMM) относно обвиненията в сексуален тормоз в ЕП. Председателят на ЕП също така ще проведе видеоконферентна среща с председателя на португалския парламент Феро Родригеш във връзка с предстоящото председателство на ЕС от Португалия.

 
 

Copyright © 2008-2022 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев