Добротата на децата е главна тема на инициативата „Имаш силата – бъди приятел“

„Имаш силата – бъди приятел“
09.11.2020 / 10:39

„Как да бъдем мили?“ е водещ въпрос за кампанията на Cartoon Network тази година

 

София, 9 ноември 2020г. Устойчивата кампания „Имаш силата – бъди приятел“ продължава и през тази година на родна почва. Тя се случва за 6-ти пореден път, като главната тема в този случай е добротата. Организирана е от популярния детски канал Cartoon Network и се радва на голям успех не само у нас, но и по целия свят. За настоящото издание е създаден безплатен информационен наръчник, който показва на деца и възрастни как да бъдат по-мили с околните и защо това има значение.

Като ключова част от кампанията се провежда и проучването „Нагласи и възприятие за доброта сред децата“. В него участват около 200 българчета на възраст между 6 и 12г, разделени в две групи. Проучването цели да открие какво разбират децата под „доброта“, кой е моделът им за подражание в тази насока, колко често вършат добрини и други важни въпроси. Изследването се извършва от агенция BluePoint - които са един от партньорите на инициативата. Официалните резултати от него ще бъдат споделени в края на кампанията. Целта е да бъдат откроени редица зависимости, които всеки може да използва, за да възпита доброта у следващото поколение и така да направи света по-добър.

Важен елемент от инициативата е подготвения за нея „Наръчник на добротата“. Той е създаден от психологът Виниций Петров и подкрепен от експертите от Фондация „Асоциация Анимус“. Представлява три забавни страници, изпълнени с важни въпроси и съвети за добротата – за децата, за техните родители, както и учителите. Целта му е да се покаже колко е важно всички да се замислим как можем да бъдем по-добри, защо е важно да сме такива и също как да научим децата на доброта.

По данни на Министерство на образованието и науката през 2018/2019г отново е отчетено повишаване на някои показатели за тормоза между деца, с около 20%. Например случаите на вербален тормоз са се увеличили с 508 на брой, до общо 3545 случая, или с около 16%. Което показва, че въпросните проблеми имат нужда от още усилия за да бъдат редуцирани. Това може да стане чрез общите ни усилия и също кампании като „Имаш силата – бъди приятел“.

Част от нея е и специалният сайт по темата: budipriatel.cartoonnetwork.bg. В него децата ще намерят информация, свързана с добротата, приятелството и тормоза. Там могат да гледат видеа, да използват специално създадени тестове, чрез които да разберат повече за отношенията си с околните, както и да прочетат съветите на експертите. Родителите също могат да почерпят полезна информация за предотвратяване и справяне с тези проблеми.

Партньори на инициативата тази година са Фондация „Асоциация Анимус”, психологът Виниций Петров , детската медия Bebok.eu , обществото за психология и психотерапия hOUR SPACE и агенцията за проучвания BluePoint.

 

Cartoon Network EMEA

 

Cartoon Network е обичан от всички канал, фокусиран основно върху момчешката, но харесван и от момичешката аудитория заради своите комедийни и приключенски предавания. Програмата и съдържанието третират теми, които са близки до децата – хумор, приятелство, въображение, екшън и приключения. Cartoon Network е насочен към момчета и момичета на възраст 6–-12 г. и чрез разнообразното си и световно успешно съдържание цели да ги предизвиква да бъдат самите себе си. В програмата на канала се открояват анимационни комедии като „Невероятният свят на Гъмбол“, „Време за приключения“, „Парк шоу“, „Кларънс“, „Стивън Вселенски“, „Ние, мечоците“, както и превърналите се в класика екшън поредици „Бен 10: Омнивърс“ и „Малки титани: В готовност!“

От старта си като паневропейски канал през 1993 г. до момента Cartoon Network е локализирал услугите си в Европа, Средния Изток и Африка, където „говори“ 19 езика и „влиза“ в повече от 142 милиона домове в над 70 държави. Cartoon Network предлага забавление и чрез своя отличаван с награди уебсайт, както и чрез игри, видео при поискване, мобилни приложения и огромно разнообразие от лицензи и рекламни артикули. Cartoon Network е марка, собственост на Turner – една компания на Warner Media.

 
 

Copyright © 2008-2022 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев