Промени в Комисията: депутатите оценяват Макгинес и Домбровскис

Марейд Макгинес (Ирландия) и Валдис Домбровскис (Латвия)
30.09.2020 / 13:42

Марейд Макгинес и Валдис Домбровскис застават пред парламентарни комисии в петък, преди депутатите да гласуват в пленарна зала по промени в Европейската комисия.

Парламентарната комисия по икономически и парични въпроси ще проведе изслушване на Марейд Макгинес (Ирландия) на 2 октомври от 10 часа българско време, за да направи оценка дали тя е подходяща за еврокомисар за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари.

 

Също така се предлага Валдис Домбровскис (Латвия), който е изпълнителен заместник-председател на Комисията, да поеме отговорност за ресора търговия. Той е поканен на изслушване в петък от 14 часа българско време, което се организира от комисията по международна търговия с участието на комисиите по външни работи, икономически и парични въпроси, развитие и бюджети. Тъй като г-н Домбровскис е вече член на Комисията, въпросите към него ще целят да установят дали той е подходящ за новия ресор.

 

След като кандидатите бъдат оценени, Парламентът ще проведе пленарно гласуване на 7 октомври.

 

Промените в ресорите в Комисията идват, след като комисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка в края на август.

 

Г-жа Макгинес е член на Европейския парламент от 2004 г., а от 2014 г. е заместник-председател на Парламента. Г-н Домбровскис е бивш министър-председател на Латвия и е заместник-председател на Европейската комисия от 2014 г.

 

Процедурата в Парламента

 

Когато член на Европейската комисия трябва да бъде заменен или има съществени промени в ресорите на комисари, Парламентът кани кандидатите за новите позиции на изслушвания, за да могат да бъдат преценени техните качества.

 

Процедурата е подобна на тази при избора на Европейската комисия в началото на парламентарния мандат. Първо, парламентарната комисия по правни въпроси преглежда декларацията за финансовите интереси на всеки кандидат, за да се увери, че липсват конфликти на интереси. Това е предварително условие за провеждане на изслушване на кандидата.

 

Изслушването се организира от комисиите, в чиито компетенции попада съответният ресор. Преди да се яви лично пред депутатите, кандидатът отговаря на писмени въпроси. Самото изслушване продължава три часа и се излъчва на живо. След като то приключи, отговорните комисии подготвят писмо за оценка.

 

Конференцията на председателите на парламентарни комисии оценява резултатите от изслушванията и изпраща своите заключения на лидерите на политическите групи и председателя на Парламента, които заседават в Председателския съвет. Те отговарят за окончателната оценка и решават дали да приключат изслушванията или да предприемат други мерки. След края на изслушванията Парламентът пристъпва към пленарно гласуване.

 

От процедурна гледна точка, Парламентът има консултативна роля по отношение на отделни кандидати за комисари, докато по отношение на цялата Комисия той има правомощия да приеме или отхвърли състава ѝ. Съгласно споразумение между Парламента и Комисията председателят на Комисията трябва да вземе предвид становището на Парламента за отделни кандидати или за промени в структурата на Комисията.

 

Както винаги когато Парламентът дава становище за отделни кандидати, пленарното гласуване е тайно. Изисква се обикновено мнозинство от подадените гласове.

 

Следете изслушванията на живо на нашия уебсайт.

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев