Хухла пише до Народното събрание разорението на тракийските българи да влезе в учебниците

1988 г.-  откриване на паметната плоча в с. Хухла
29.09.2020 / 12:07

На 3 октомври, в 17 часа, село Хухла /Ивайловградско/ се прекланя, чрез Голямо литературно четене, пред паметта на избитите тракийци през Кървавата 1913 година.

Жива е раната в душите ни още, времето минава, но мислите ни се връщат към трагиката на тази нечовешка история, споделя писателят Иван Бунков. Търсим виновните, те се оказват все повече и повече, а невинният си остава само един – изстрадалият български народ.

Паметта на убитите 42-ма хухленци и на всички загинали тракийци ще дойдат да почетат освен местните хора, поети, писатели, историци, журналисти от цялата страна. В обръщение към Народното събрание те ще настояват Разорението на тракийските българи да се изучава в училище наред с другите национални трагедии. Нищо че само 9 от изгорените тракийска села, едно от които е Хухла, са останали днес в границите на съвременна България, всички продължават да са живи в паметта ни. А трябва да живеят и в националната памет!

Бойко Ламбовски, лауреат на „Мистериите на Хухла“, ще води рецитала на Лобното място, в който ще звучат стихове и на другите лауреати на „Мистериите“ – на хухленците Ивайло Балабанов и на Петър Василев, напуснал ни скоро.

Ще говорят писатели, учени, журналисти, всички, които желаят да почетат със слово жертвите! България ще чуе гласа им от това сакрално място!

ПРОГРАМАТА на Поклонението на 3 октомври в с. Хухла:

• В 10 часа пред паметната плоча ще бъде отслужена панихида в памет на убитите

• Следобед, от 16 часа, пред обновената читалищна сграда на селото ще се проведе разговор с учени и писатели за новите им изследвания за трагичната 1913-та година. Оттук ще се тръгне към Литературното четене!

• Литературното четене е от 17 часа на Лобното място.

Всички събития от Поклонението ще бъдат на открито, като се спазва социална дистанция заради епидемичната обстановка, свързана с коронавируса.

Още снимки от новината

Литературно четене
Бойко Ламбовски-литературно четене на  Лобното място в с. Хухла преди години
Ивайло Балабанов- литературно четене на  Лобното място в с. Хухла преди години
Участниците в литертурно-музикалната програма с оркестър Нов живот преди години
Фехим Хорозов-литературно четене на  Лобното място в с. Хухла преди години

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев