Седмицата в ЕП: 21 – 27 септември 2020 г.

Европейският парламент
21.09.2020 / 13:31

Седмицата в ЕП: 21 – 27 септември 2020 г.

 

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Беларус. Евродепутатите в комисията по външни работи ще се срещнат с лидера на белоруска опозиция Светлана Тихановская, която ще присъства физически, за да обсъдят последните събития в страната. Те също така ще приемат препоръки за това как ЕС трябва да преоцени отношенията си с Беларус след измамни президентски избори, последващите всенародни протести и жестоките репресии от страна на властите. (понеделник, 21 септември)

 

Демокрация, върховенство на закона и основни права. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще гласува по законодателна инициатива, която предвижда постоянен механизъм на ЕС за наблюдение и предотвратяване на отстъплението на ценностите на ЕС във всички държави-членки чрез специфични за всяка държава препоръки, с графици и цели за изпълнение. (вторник, 22 септември)

 

Новият пакт за убежището и миграцията. След официалното представяне в сряда на предложенията за нова политика на ЕС в областта на убежището и миграцията, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон ще проведат първи дебат относно инициативите с евродепутати в комисията по граждански свободи (четвъртък, 24 септември)

 

Отношенията между ЕС и Китай. Продължаващите преговори за инвестиционна сделка между ЕС и Китай, дезинформацията, ситуацията в Хонконг, правата на човека, изменението на климата и как да се справим с пандемията COVID-19 се очаква да бъдат сред въпросите, повдигнати на среща между евродепутатите в комисията по външни работи и посланикът на Китай в ЕС Минг Джанг. (понеделник, 21 септември)

 

Гаранция за младежта. През юли 2020 г. равнището на безработица сред младите е 17% в ЕС (в сравнение с 14,9% преди кризата с COVID-19) и се очаква да нарасне рязко. В светлината на това комисията по заетост и социални въпроси ще гласува резолюция, призоваваща за бързо засилване на гаранцията за младежта и значително увеличение на нейното финансиране. (понеделник, 21 септември)

 

Ваксини срещу Covid-19. Евродепутатите от комисията по обществено здраве и комисията по промишленост ще проведат публично изслушване с изследователи и представители на фармацевтични компании и организации на гражданското общество за това как да се осигури достъп до ваксини срещу COVID-19 за всички, включително предизвикателства, свързани с клиничните изпитвания, производствоте и разпространението. (вторник, 22 септември)

 

Нови комисии. Пет нови парламентарни комисии ще проведат своите учредителни заседания и ще избират своите председатели и заместник-председатели. Това са специалните комисии за чужда намеса във всички демократични процеси в ЕС, за изкуствен интелект и цифрова трансформация, за борба с рака, както и подкомисията по данъчнiвъпроси и анкетната комисия за защита на животните по време на транспортиране. (сряда, 23 септември)

 

Програма на председателя на ЕП. В понеделник по обяд председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне със Светлана Тихановская, лидер на опозицията в Беларус. Следобед той ще има видео среща с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, за да обсъди дългосрочния бюджет на ЕС, а във вторник ще се срещне с заместник-министъра на миграцията и убежището за Гърция Георгиос Кумуцакос, също чрез видеоконференция. В сряда Давид Сасоли ще се срещне с Контактната група за многогодишната финансова рамка и собствени ресурси преди да вземе участие в дебата „Ще бъде ли Европа двигател на зелена и социално справедлива трансформация?“. В четвъртък от 16 часа (българско време) президентът Сасоли ще се обърне към срещата на върха на ЕС и ще проведе пресконференция в 16.30 часа (българско време).

 

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев