HPC фондът на AMD за COVID-19 добави 18 институции и 5 petaflops суперкомпютърна мощност в помощ на изследователите срещу пандемията от COVID-19

AMD-logo
16.09.2020 / 10:12

— Високопроизводителни AMD EPYC CPU и Radeon Instinct GPU ще тласкат напред изследванията за COVID-19 във Станфордския университет, Университета на Тексас, Университета на Торонто, Университета на Калифорния в ЛА и други институции в САЩ, Европа и Индия —

 

Санта Клара, Калифорния, 15 септ. 2020 г. — AMD (NASDAQ: AMD) днес обяви втория етап от своя принос във вид на високопроизводителни технологии, които да помагат в глобалната борба срещу пандемията COVID-19. AMD сега оставя висок клас изчислителни системи на Penguin-On-Demand (POD) облачно-базирани клъстери с 2-ро поколение AMD EPYC™ процесори и AMD Radeon Instinct™ за 21 институции и изследователски организации провеждащи изследвания свързани с COVID-19. С 12 petaflops обща суперкомпютърна мощност, изчислителният капацитет на дарените чрез COVID-19 HPC фонда на AMD високопроизводителни технологии се нарежда сред най-бързите суперкомпютри в света, според неотдавнашен списък на класацията Top500.

AMD COVID-19 HPC фондът бе основан, за да предостави на изследователските институти изчислителни ресурси за ускоряване на медицинските проучвания свързани с COVID-19 и други болести. Освен даренията от високопроизводителни изчислителни системи, възлизащи на стойност 15 милиона щатски долара, AMD допринесе с технологии и технически ресурси, за да вдигне почти двойно изчислителната мощност на системата “Corona” в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор, която се използва за предоставяне на допълнителна изчислителна мощност за молекулно моделиране в подкрепа на изследванията на COVID-19.

Вторият етап от дарения на изчислителен капацитет се очаква да влезе в експлоатация от 4-тото тримесечие тази година и ще се използва за редица свързани с пандемията работни задачи, включващи геномика, разработка на ваксини, изучаване на предаването и моделиране. Изследователските проекти варират от еволюционно моделиране на вируса до разбиране на активирането на протеина на вирусните шипове, което настъпва преди първото взаимодействие между коронавируса и човешката клетка, и голямомащабно моделиране на динамиката на капчиците с COVID-19 при техния път във въздуха. За постигане на максимални резултати от изследванията, AMD също инициира работна група от реципиенти на COVID-19 HPC фонда и AMD инженери, които съвместно да обсъждат областите на изследване и откритията, както и оптимизациите на хардуера и софтуера, които могат да ускорят тяхната колективна работа.

До днес HPC фондът COVID-19 на AMD е дарил изчислителни системи или облачно базиран изчислителен капацитет на Кеймбриджкия университет, Карнеги Мелън, GENCI / Френската национална агенция за високопроизводителни изчислителни среди, Харвардската детска болница, Високопроизводителният изчислителен център (HLRS) на университета в Щутгарт, Масачузетския технологичен институт, Нюйоркския университет, Институтът на четвъртата парадигма CSIR в Индия, Суперкомпютърният център на Лайбниц (LRZ) , Райс, Медицинското училище на Станфордския университет, Тексаският държавен университет, Университета на Британска Колумбия, Тексаския университет в Остин, Университета на Калифорния в ЛА, Университета на Арканзас, Университета в Торонто, Университета на Тренто, Университета на Върмонт, Университета на Британската общност във Вирджиния и Вашингтонския университет.

 

Екосистемни партньори на AMD

AMD продължава да работи с известнната компания за HPC и AI решения Penguin Computing®, поделение на SMART Global Holdings, Inc., за да дефинира, изгради и достави локално базирани системи и Penguin Computing POD клъстери с AMD технологии. Поддръжката на Penguin Computing POD е колокирана в пространството на центъра за данни дарено от DataBank. Към НРС фонда са дали своя принос също Gigabyte™, Nvidia Networking и други.

Gigabyte доставя свои G291-Z20 изчислителни модули за Penguin Computing клъстерите, изградени всеки около един 48-ядрен AMD EPYC 7642 процесор в комбинация с осем Radeon Instinct™ MI50 GPU ускорители. Управляващите системни модули R182-Z91, също от Gigabyte, използват по два 16-ядрени AMD EPYC 7302 процесори.

 

Поддържащи източници

• Прес-съобщение за дарението към MIT, NYU и Rice https://www.amd.com/en/press-releases/2020-06-01-amd-covid-19-hpc-fund-to-deliver-supercomputing-clusters-to-researchers

• Видео от президента и СЕО на AMD, д-р Лиса Су https://youtu.be/YJkVQcDv5mk

• Отговорът на AMD на COVID-19

 

За AMD

В продължение на 50 години AMD тласка напред иновациите във високопроизводителните изчислителни среди, в графиката и визуализационните технологии – градивните блокове за потопяващи игрови и визуализационни платформи и информационни центрове. Стотици милиони потребители, водещи бизнеси от Fortune 500 класацията и научни институции в света разчитат на технологиите на AMD за ежедневно подобряване на начина, по който живеят, работят и играят. Служителите на AMD в цял свят са фокусирани върху изграждането на отлични продукти, които преместват напред границите на нашите възможности. Допълнителна информация какви възможности дава AMD днес и как вдъхновява бъдещето ще намерите на уебсайта, в блога, Facebook и Twitter страниците на компанията.

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев