Бъдещо финансиране и възстановяване на ЕС: ЕП ще оцени резултатите от срещата на върха

Европейският парламент
22.07.2020 / 15:03

Евродепутатите ще обсъдят резултатите от срещата на върха на ЕС на 17 - 21 юли с председателите на Съвета и Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен в четвъртък, 10:30 ч. българско време.

 

В края на извънредния пленарен дебат, насрочен от 10:30 ч. до 13:30 ч. на 23 юли, членовете на ЕП ще приемат резолюция относно многогодишната финансова рамка (МФР), системата за собствени ресурси и плана за възстановяване на Европа.

 

Коментирайки резултата от заседанието на Европейския съвет, състояло се на 17 - 21 юли в Брюксел, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви във вторник: „След дни на дискусии европейските граждани очакват споразумение, което да отговаря на значимостта на този исторически момент. Загрижени сме от опасността, в бъдеще европейската солидарност и общностният метод да бъдат загубени. Европейският парламент определи своите приоритети и очаква те да бъдат изпълнени. Многогодишната финансова рамка трябва да бъде в състояние да отговори на основните предизвикателства пред Европа в средносрочен план, като Зеления пакт, дигитализацията, икономическата устойчивост и борбата срещу неравенствата.“

 

„Нови източници на собствени ресурси са необходими незабавно. Нуждаем се едновременно с това от мерки за гарантиране на ефективната защита на върховенството на закона. Също така Парламентът многократно призовава за прекратяване на отстъпките за държавите членки. Ако тези условия не са изпълнени в достатъчна степен, Европейският парламент няма да даде съгласието си. Пандемията от COVID-19 все още не е преминала и наблюдаваме нови огнища в Европа. Повече от всякога е необходимо да се действа бързо и смело."

 

Може да проследите пленарното заседание на живо на платформата EbS или на интернет страницата на Европейския парламент.

 

Следващи стъпки

 

Съветът на ЕС трябва да финализира мандата си да започване на преговори с Парламента относно МФР за 2021-2027 г., реформата на собствените ресурси и плана за възстановяване. Парламентът ще има последната дума относно МФР, преди тя да влезе в сила. Настоящият многогодишен бюджет изтича на 31 декември 2020 г.

 

Евродепутатите ще представят условията си в резолюция в пленарна зала в четвъртък. Преговарящият екип на ЕП ще започне преговори с германското председателство на Съвета на ЕС възможно най-скоро.

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев