Енергетика: Финансирането на ЕС за приоритетни проекти трябва да отразява целите на климата за 2050 г.

Европейският парламент
10.07.2020 / 15:39

Законодателството за трансевропейските енергийни мрежи ще бъде преразгледано през тази година

Евродепутатите дават ранен принос за предстоящото законодателно предложение

Гласуване след дебат относно четвъртия списък на проекти от общ интерес (ПОИ)

Европейската комисия трябва да актуализира насоките си за определянето на приоритетни енергийни проекти, така че да съответстват на политика й в областта на климата, настоява Парламентът.

 

Преразгледаните насоки за TEN-E (трансевропейската енергийна мрежа), които ще бъдат представени от Европейската комисия по-късно тази година, трябва да бъдат в съответствие с целите на ЕС в областта на енергетиката и климата за 2030 г., с дългосрочния ангажимент на Съюза за декарбонизация и принципа за поставяне на енергийната ефективност на първо място, казаха евродепутатите в резолюция, приета в петък с 548 гласа „за“, 100 гласа „против“ и 40 „въздържал“.

 

За да се гарантира, че проектите, включени в следващия списък на проекти от общ интерес (ПОИ), са в съответствие с ангажиментите на ЕС в областта на климата, членовете на ЕП призовават Европейската комисия също така да предложи преходни насоки в това отношение преди края на 2020 г. За да бъде предоставен статут на ПОИ, проектите трябва да допринасят за поддържане на енергийното предлагане на достъпни цени, в съответствие с петте принципа на Енергийния съюз.

 

Регламентът за TEN-E беше създаден през 2013 г., преди да бъде прието Парижкото споразумение и оттогава настъпиха значителни промени в областта на енергийната политика в Съюза, припомнят евродепутатите.

 

Бързи факти

 

Миналата година Европейският парламент отхвърли възражение срещу четвъртия списък на ПОИ след дебат с Европейската комисия.

 

Съгласно Регламента за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E), приет през 2013 г., Европейската комисия определя най-важните приоритетни енергийни проекти в рамките на ЕС, така че тези проекти да могат да се възползват от опростени разрешителни и правото да кандидатстват за европейско финансиране от механизма за свързване на Европа.

 

Повечето проекти имат за цел да осигурят безпрепятствено доставяне на електричество и газ до всички части на ЕС, чрез отстраняване трансгранични пропуски в енергийната мрежа и увеличаване на местния капацитет за съхранение.

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев