EU4Health: членовете на ЕП приветстват предложение за специална програма за здраве на ЕС

European Parliament
29.05.2020 / 09:29

Нова специална 9,4 млрд. EUR EU4Health Program

Новата стратегия за фермата трябва да се трансформира в законодателството на ЕС

Новата програма е възможност да се гарантира, че здравните системи на ЕС могат да бъдат изправени пред бъдещи заплахи за здравето, заявиха евродепутатите в дебат с члена на Комисията Кириакидес относно новото предложение на Комисията.

 

В четвъртък комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните приветства г-жа Стела Кириакидес, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, на дебат относно програмата EU4Health и стратегията „Земеделие“. Комисарят подчерта, че здравето и околната среда трябва да играят много по-силна роля в ЕС в бъдеще, тъй като обичайният бизнес не е възможност.

 

Програма EU4Health

 

Комисарят представи новата специална програма за 9,4 милиарда евро EU4Healthза 2021-2027 г. за изграждане на устойчиви здравни системи в ЕС чрез справяне с трансграничните заплахи за здравето, предоставяне на лекарства на разположение и достъпни цени и укрепване на здравните системи. Тя го представи като промяна на парадигмата в начина, по който ЕС се занимава със здравето, и каза, че предложението на Комисията е 23-кратно увеличение на финансирането на здравеопазването в сравнение с бюджета за 2014-2020 г.

 

Депутатите приветстваха специална програма за здравеопазване като част от променения дългосрочен бюджет на ЕС, който Парламентът отдавна изисква, и оцениха степента на амбиция в предложението.

 

Няколко евродепутати споменаха, че виждат новата програма като важна възможност и вярват, че тя трябва да запълни пропуските, разкрити от COVID-19, и да гарантира, че здравните системи на ЕС могат да бъдат изправени пред бъдещи заплахи за здравето. Увеличената наличност на средства също трябва да доведе до обсъждане на нови приоритети, включително рак и антимикробна резистентност. Членът на Комисията обеща да работи в тясно сътрудничество с Парламента по този въпрос.

 

Някои евродепутати попитаха как да се гарантира превенцията, а не само подготвеността за криза ще бъде в центъра на вниманието на EU4Health и казаха, че здравето трябва да бъде приоритет и в други области на политиката.

 

Стратегия

 

от ферма до вилица Комисарят представи и стратегията „Ферма до вилица“ , централен елемент на Европейската Зелена сделкаи проведе първия си дебат с членовете на ЕП по предложението на Комисията, което се появи на 20 май 2020 г. Стратегията „Фермата до вилицата“ има за цел да предложи на европейските потребители здравословни, висококачествени и достъпни диети. Той подчертава необходимостта от повишена устойчивост на всички етапи от хранителната верига и включване на всички участници.

 

Много от членовете на ЕП подчертаха, че ЕС трябва да бъде амбициозен по отношение на стратегията „Farm to Fork“, която трябва да бъде трансформирана в законодателството на ЕС и да гарантира, че ОСП отразява амбициите на Farm to Fork. Можете да прочетете повече реакции от председателя на ENVI Паскал Канфин относно стратегията тук .

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200518IPR79301/farm-to-fork-and-biodiversity-strategies-raising-europe-s-level-of-ambition

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев