COVID-19: Единният пазар трябва да излезе по-силен от кризата, казват евродепутатите

European Parliament
26.05.2020 / 13:09

Държавната помощ трябва да бъде временна, ограничена и предназначена да избегне фалити

Единният пазар, климата и цифровите цели са от решаващо значение за възстановяването

Постигане на баланс между стратегическата независимост, търговията и отворената икономика

Комисията по икономически и парични въпроси изрази опасения относно вътрешния пазар по време на дебат с изпълнителния заместник-председател на Комисията Вестагер в понеделник.

 

Мнозинството от членовете на ЕП възприемат навременните схеми за държавна помощ като спасителна линия за компаниите по време на кризата COVID-19. Те обаче подчертават, че всички национални инструменти за държавна помощ като безвъзмездни средства или нулеви лихвени заеми трябва да бъдат пропорционални и разпределени по прозрачен начин.

 

 

Те също така посочиха огромни разлики между фискалната огнева мощ на държавите-членки, която вероятно ще има дълготрайни последици за сближаването на вътрешния пазар, и попитаха за низовете, свързани с държавните помощи, като например принос към зелената икономика.

 

 

Минимизиране на изкривяването на единния пазар

 

 

Комисарят Маргрет Вестагер се съсредоточи върху пакета за възстановяване, който ще бъде представен в сряда, и новия инструмент за платежоспособност, който ще помогне за рекапитализиране на здрави компании, изложени на риск от пандемията. Тя се съгласи, че единният пазар е от решаващо значение за възстановяването и увери евродепутатите, че държавната помощ е временна, ограничена и предназначена за защита от фалити и уволнения. Г-жа Вестагер подчерта, че новата архитектура за възстановяване ще се съсредоточи върху минимизиране на нарушенията на вътрешния пазар.

 

 

В отговор на повтарящите се опасения, изразени от много евродепутати, че по-голямата част от държавната помощ (47%) е получена от немски компании, г-жа Вестагер подчерта взаимозависимостта на икономиката на ЕС и взаимосвързаните вериги на стойността. Следователно германските разходи ще са от полза за компаниите от целия ЕС, подчерта тя.

 

 

Постигане на климатични и цифрови цели от решаващо значение за възстановяването

 

 

Депутатите също попитаха за слабостите, породени от кризата, като зависимостта на ЕС от други страни или дигитални гиганти, за да получат стратегически продукти като лекарство, медицинско оборудване или приложения за проследяване.

 

 

Изпълнителният вицепрезидент повтори значението на постигането на баланс между стратегическата независимост, търговията и отворената икономика, което представлява една от основните силни страни на ЕС. Тя призова за нюансиран подход между самостоятелността и отворената глобална икономика, защото много работни места и бизнес зависят от този баланс.

 

 

Някои евродепутати настояха, че зелената трансформация и отчетността пред данъкоплатците трябва да бъдат предпоставка за получаване на помощ от компаниите. Вицепрезидентът ги увери, че подобни компании имат всички стимули да застанат на крака, защото бонусите, дивидентите и обратно изкупуването на акции са забранени. Тя подчерта също, че ЕС ще изгради възстановяването си около договорените климатични и цифрови цели. Накрая тя припомни постоянните си усилия за постигане на повече данъчна справедливост чрез въвеждане на цифрово данъчно облагане и въглеродни данъчни граници като компенсация за зелените компании от ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев