Седмицата в ЕП: 25 – 31 май 2020 г.

Европейският парламент
26.05.2020 / 08:44

Пленарна сесия, заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Извънредна пленарна сесия 27 май, Брюксел

 

Нов дългосрочен бюджет на ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи ревизираните предложения на Комисията за многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 (МФР) и плана за възстановяване и ще ги обсъди с членовете на ЕП на извънредно пленарно заседание в сряда, от 14:30 до 16:00 часа българско време.

 

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Конференция за бъдещето на Европа. Комисията по конституционни въпроси (AFCO) ще обсъди следващите стъпки в подготовката на планираната Конференция за бъдещето на Европа и ролята на ЕП в нея. В своята резолюция от 17 април 2020 г. членовете на ЕП призоваха конференцията да бъде свикана възможно най-скоро, като подчертаха, че ЕС трябва да включи директно и чуе гласа на гражданите, за да извърши задълбочена реформа на Съюза (вторник).

 

COVID-19 / Въздействие на кризата върху работниците, наети по договор и трансграничните работници. Комисията на ЕП по заетостта и социалните въпроси (EMPL) ще обсъди въздействието на ограничителните мерки във връзка с COVID-19 върху мобилността на работниците, по-специално работниците, работещи по договор и трансграничните работници, с хърватския министър на труда и пенсионната система Йосип Аладрович, комисаря по заетостта и социалните права Никола Шмит и временния изпълнителен директор на Европейския орган по труда Жорди Курел Готор (вторник).

 

Бъдещето на туризма в ЕС. Предложеният пакет за туризма и транспорта, който включва насоки за постепенното премахване на ограниченията за пътуване, започването на работа на предприятията и безопасната организация на почивките това лято, ще бъде обсъден в комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) (четвъртък).

 

СЗО / Разпространение на COVID-19 в развиващите се страни. Комисията на ЕП по развитие (DEVE) ще обсъди с д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни здравни ситуации в СЗО, разпространението на COVID-19 в развиващите се страни и въздействието му върху програмите за хуманитарна помощ и развитие на международно ниво (петък).

 

Отговорът на ЕС на COVID-19 / Държавна помощ. Комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ще обсъди политиките на ЕС за конкуренцията с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер. Очаква се евродепутатите да отправят запитвания към г-жа Вестегер относно прилагането на временната рамка за държавна помощ, която се прилага от март 2020 г. в отговор на кризата с COVID-19 (понеделник).

 

Полша / Върховенство на закона. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще обсъди проект на междинен доклад за това дали съществува явен риск от сериозно нарушение на върховенството на закона в Полша. Евродепутатите ще направят оценка и на състоянието на съдебната система в страната с председателя на Европейската асоциация на съдиите Жозе Игрежа Матос и Йоанна Хетнарович-Сикора, член на Националния съвет на полската съдийска асоциация IUSTITIA (понеделник).

 

COVID-19 / Въздействие върху сигурността и отбраната. Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за външната политика на ЕС Жозеп Борел ще обсъди с подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) ефектите от COVID-19 върху сигурността и отбраната на ЕС, включително във връзка с дезинформацията и хибридните заплахи (вторник).

 

Заседание на председателкия съвет на ЕП. Председателят на ЕП и лидерите на политическите групи ще се срещнат в сряда с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Бундестага Волфганг Шойбле (дистанционно) във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС на Германия, което започва на 1 юли. Те ще се срещнат също така с Мишел Барние, ръководител на Работна група за връзки с Обединеното кралство, за да обсъдят последните развития в преговорите с Великобритания в четвъртък.

 

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще проведе дистанционни срещи с председателя на Бундестага Волфганг Шойбле в понеделник и германския канцлер Ангела Меркел във вторник. Г-н Сасоли ще даде пресконференция в сряда от 18:00 часа българско време, след края на пленарната сесия.

 

Европейско младежко събитие (EYE). Онлайн изданието на младежкото събитие, което ЕП организира на всеки две години, и което тази седмица трябваше да събере повече от 10 000 млади хора в Страсбург, навлиза в последната си седмица с поредица от интерактивни сесии, които ще свържат младите хора с хората, които определят политиките на ЕС. Председателят на ЕП Д. Сасоли ще вземе участие в заключителната сесия в петък.

 

Допълнителна информация

 

Седмична програма

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Пресслужба на Парламента

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/contacts

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев