Ролята на енергийния преход след COVID-19: евродепутатите дебатират с Кадри Симсон

Европейският парламент
20.05.2020 / 17:47

Във вторник членовете на комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика обсъдиха с комисаря по енергетика как чрез енергийната политика на ЕС да се постигне зелено възстановяване

 

"Енергийната политика може, ако намерим точния баланс, да помогне за рестартиране на европейската икономика в контекста на възстановяването след COVID-19", заяви председателят на комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния).

 

"Европейският зелен пакт трябва да бъде в основата на възстановяването, по-специално чрез мерки за саниране на сгради в строителния сектор, където може да бъдат заети много работници", каза той. „Приветстваме и поетите днес ангажименти от страна на комисаря Симсон относно преразглеждането на законодателството за Трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E), искане, отправено неотдавна от Европейския парламент“, добави той.

 

Може да гледате запис от дебата на този линк.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/itre-committee-meeting_20200519-1400-COMMITTEE-ITRE_vd

 

"Нормално е да свързваме думата "криза" с думата "загуба". И все пак, трябва да разглеждаме отговора си на кризата и като възможност", заяви комисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя представи планирани инициативи като стратегията за интеграция на енергийните системи, която ще бъде официално представена през юни и се очаква да „ни подготви за по-кръгов подход към производството и потреблението на енергия и да изследва предизвикателствата на дигитализацията“. Изграждането на водородна икономика в Европа ще бъде предмет на отделно съобщение, добави тя.

 

През септември Европейската комисия също така ще представи своя план за действие за мерки за саниране на сгради в строителния сектор. "Работим усилено, за да го направим по-амбициозен и по-конкретен", тъй като санирането и подобряването на енергийната ефективност на сградите "може да донесе огромни ползи за климата и в същото време е много ефективен начин за рестартиране на икономиката", каза тя.

 

Кадри Симсон също така подчерта, че секторът на възобновяемите енергийни източници „беше ударен“ от кризата и че планът за възстановяване може да допринесе значително за подобряване на доверието на инвеститорите и стимулиране на нови проекти. Тя потвърди, че до края на тази година Европейската комисия ще представи преразгледано предложение за регламента за TEN-E.

 

По време на дебата евродепутатите повдигнаха въпроса как новите ангажименти ще се впишат в съществуващите стратегии, какво ще бъде тяхното влияние върху енергийната сигурност и необходимостта да се използва както Зеленият пакт, така и планът за възстановяване, за да стане зелената енергия достъпна. Някои евродепутати подчертаха необходимостта от по-голямо финансиране в рамките на новата многогодишна финансова рамка (МФР) за енергийния преход, по-специално в регионите, зависими от въглища. Други настояха, че ревизираният регламент за TEN-E трябва да изключва проектите за газова инфраструктура от бъдещи списъци с проекти от общ европейски интерес.

 

Бързи факти

 

В резолюция, приета през февруари, Европейският парламент призова приоритетните енергийни проекти на ЕС да бъдат приведени в съответствие с целите за декарбонизация до 2050 г. За да се гарантира, че проектите, включени в следващия списък на PCI (проекти от общ интерес), са в съответствие с ангажиментите на ЕС в областта на климата, членовете на ЕП призовават също така Европейската комисия да предложи преходни насоки преди края на 2020 г.

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев