AMD EPYC процесори влизат в машина за изкуствен интелект на Nvidia

AMD-logo
20.05.2020 / 11:12

AMD продължава да разширява своето присъствие в сегмента на високопроизводителните изчислителни среди. Компанията съобщи, че 2-ро поколение AMD EPYC™ 7742 процесори ще се използват в новата система за изкуствен интелект и машинно самообучение DGX A100 на Nvidia. Всяка DGX A100 машина ще разполага с по два AMD EPYC™ 7742 процесора с общо 128 ядра, работещи на 2,25 GHz (базова) и 3,4 GHz (макс.boost) честоти. Освен

 

Освен в системите DGX-A100, сървърните чипове AMD EPYC присъстват в следните суперкомпютри по света:

 

• Суперкомпютърът ‘HAWK’ в Щутгарт: Този суперкомпютър ще помага на учени и инженери в изследването на сложни събития и обработката на големи обеми данни. Hawk е HPE Apollo 9000 система, една от най-бързите суперкомпютри в света, и най-бързата суперкомпютърна конфигурация за общи цели в Европа, също снабдена с 2-ро поколение AMD EPYC процесори.

• BIG RED 200: Университетът в Индиана получи най-бързия суперкомпютър в Щатите притежаван от университет, предназначен за научни и медицински изследвания и разработки в посока изкуствен интелект. Big Red 200 се „задвижва“ от 2-ро поколение AMD EPYC процесори и следващо поколение NVIDIA Tensor Core GPU.

• NEC SX-AURORA TSUBASA: Компанията NEC е избрана от немската служба за метеорологични прогнози Дойчер Ветердийнст (Deutscher Wetterdienst, DWD), за да изгради необходимата система на стойност 50 милиона евро. Базираният на 2-ро поколение AMD EPYC процесори векторен суперкомпютър се очаква да бъде 6 пъти по-бърз от текущия суперкомпютър на ведомството и по-мощен от използваните системи в аналогичните служби на Великобритания и Франция. NEC SX-Aurora TSUBASA ще поддържа DWD с мониторинг, анализ и прогнози на метеорологичните и климатичните процеси, и ще е в основата на сложни предвиждания и предупреждения за интензивни метео-събития с възможни тежки последствия. Повече подробности - тук.

• EULER VI: Технологичният университет в Цюрих използва 2-ро поколение AMD EPYC 7742 в своята система Euler VI.

• DELL EXPANSE: Суперкомпютърният център в Сан Диего, САЩ, избра Dell Technologies за изграждане на своя суперкомпютър от следващо поколение, наречен Expanse. Системата се очаква да заработи в средата на 2020 г. Тя ще бъде съставена от Dell EMC PowerEdge сървъри с 2-ро поколение AMD EPYC и ще има пикова производителност от 5 petaflops. Предназначена е за изследователи в области като астрономия, молекулярна динамика, машинно самообучение и изкуствен интелект.

• CRAY ARCHER2: Cray и Hewlett Packard Enterprise (HPE) получават поръчка за 48 милиона евро за разширяването на високопроизводителната изчислителна инсталация на Великобритания със суперкомпютъра Shasta от следващо поколение. Той ще носи името ARCHER2 и ще бъде снабден с Slingshot междусистемна връзка, Cray ClusterStor високопроизводителен сторидж и Cray Shasta софтуерна платформа. В него ще работят 2-ро поколение AMD EPYC чипове, които ще допринесат ARCHER2 да бъде 11 пъти по-производителен от своя предшественик ARCHER. ARCHER2 ще бъде първата Shasta система в EMEA и втората в световен мащаб за академични изследвания.

• CRAY VULCAN: Ведомството за атомни оръжия на Великобритания избра Cray и Hewlett Packard Enterprise (HPE) за изграждане на Cray Shasta конфигурация за отбранителната система на Обединеното Кралство. Vulcan ще е с изчислителна мощ от 7 petaflops и ще е снабдена с 2-ро поколение AMD EPYC процесори.

• JOLIOT-CURIE: GENCI и Atos анонсираха своя първи суперкомпютър с AMD EPYC 7H12 процесори. Системата Joliot-Curie е базирана на Atos BullSequana XH2000 решение, а производителността й ще надхвърли 5 petaflops. Повече подробности - тук .

• Суперкомпютри ATOS BULLSEQUANA XH2000: Компанията Atos получава поръчка от Метео Франс за два BullSequana XH2000 суперкомпютъра базирани на 2-ро поколение AMD EPYC. Новите системи ще вдигнат 5-кратно изчислителната мощ на Метео Франс, като всяка от тях ще обработва над 10 трилиона операции в секунда, което ще постави инсталацията сред най-мощните метеорологични суперкомпютри в света.

• CRAY HPC11: Военновъздушните сили на САЩ заедно с Националната лаборатория Оук Ридж са избрали Cray за доставка на Cray Shasta суперкомпютърна система. Поръчката е на стойност 25 милиона долара. Суперкомпютърът HPC11 ще осигурява по-надеждни метео-прогнози за военновъздушните сили и армията на САЩ, и ще е снабден с 2-ро поколение AMD EPYC чипове.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев