Седмицата в ЕП: 18 – 24 май 2020 г.

Европейският парламент
18.05.2020 / 10:43

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

COVID-19: стратегия за възстановяване и излизане от кризата. Комисията на ЕП по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) ще обсъди стратегията на ЕС за излизане от кризата с коронавируса, включително постепенното премахване на ограничителните мерки и фонда за възстановяване, с комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, както и въздействието на стратегията за възстановяване върху митническите инициативи с комисаря, отговарящ за икономиката Паоло Джентилони (понеделник и сряда, съответно).

 

COVID-19 / наличие на ваксини. Комисията на ЕП по околна среда и обществено здраве (ENVI) ще обсъди възможностите за гарантиране на бързо одобрение на безопасни ваксини и лечение на COVID-19 в ЕС с Гуидо Раси, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA) (понеделник).

 

Престъпления, свързани с COVID-19. Работата на Европол в борбата с престъпно поведение във връзка с пандемията ще бъде обсъдена в комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) с изпълнителния директор на агенцията Катрин Де Бол. Докладът на Европол показва, че разпространяването на COVID-19 е довело до увеличаване на различни видове престъпления, например кибератаки, онлайн сексуална експлоатация на деца и продажба на фалшиви здравни продукти и лекарства (понеделник).

 

Отговор на ЕС на икономическа криза. Промените в правилата на ЕС относно капиталовите изисквания за банките, за да се увеличи максимално способността на банките да поемат загуби, свързани с пандемията и по този начин да се улесни кредитирането за подпомагане на домакинства и предприятия в ЕС, ще бъдат обсъдени и гласувани от комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ( дебат в понеделник, гласуване в сряда).

 

Среща на върха за Източното партньорство 2020 г. Преди срещата на върха за Източното партньорство през юни комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще гласува препоръките си за бъдещето на тази съвместна политическа инициатива. Също така AFET ще обсъди с комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи различни теми, като политиката на Източното партньорство, подкрепата на ЕС към съседните страни, включително Турция, за борба с последиците от COVID-19, както и бъдещето на инструментите за външно финансиране (вторник).

 

Медиен уебинар за дългосрочния бюджет на ЕС. Пресслужбата на ЕП организира онлайн семинар за дългосрочния бюджет на ЕС (МФР) и плана за икономическо възстановяване на Европа. Списъкът на ораторите включва преговорния екип на ЕП за МФР и председателя на комисията по бюджети (вторник).

 

 

Допълнителна информация

 

Седмична програма

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Пресслужба на Парламента

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/contacts

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев