Парламентът ще обсъди ваксините и лечението срещу COVID-19

Европейският парламент
14.05.2020 / 14:15

Как ЕС може да стимулира разработването на ваксини и лечение за COVID-19, ще бъде темата на дебата днес със зам.-председателя на Комисията Маргаритис Схинас и Хърватското председателство.

 

ЕС и държавите членки тясно си сътрудничат в надпреварата за намирането на безопасни и ефективни ваксини за противодействие на COVID-19. Фокусът се поставя върху разработването на профилактична ваксина за предотвратяване на заболяването и терапевтична ваксина, която да се използва за лечение. Въвеждат се ускорени регулаторни процедури, така че възможно най-бързо да бъдат предоставени разрешения за пускането на пазара на безопасни, ефективни и висококачествени лекарства за COVID-19.

 

На 4 май ЕС беше домакин на кампанията за поемане на ангажименти за дарения „Глобални действия срещу коронавируса“, която събра 7,4 милиарда евро за насърчаване на работата по ваксини, диагностика и лечение срещу вируса.

 

Този следобед от 15.30 до 16.30 ч. (българско време) членовете на ЕП ще представят своите становища по въпроса. Очаква се също така да разгледат въпроса за осигуряването на достъп на всички до необходимите и достъпни лекарства по време на пандемията от COVID-19.

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев