Националният институт за субатомна физика на Нидерландия избра AMD и Lenovo в борбата с коронавируса

AMD-logo
14.05.2020 / 13:28

14 май 2020 г. - AMD реализира нов проект съвместно с Lenovo и Nikhef, нидерландския Национален институт за субатомна физика. Nikhef посвещава своя нов, наскоро инсталиран компютърен клъстер, който се намира в етап на тестване, на усилията в борбата с COVID-19. Предназначен по принцип за изчисления свързани с физиката на елементарните частици и гравитационните вълни, информационният център разположен в Амстердам предлага изчислителна мощ за проекта на Вашингтонския университет Rosetta@home , който се опитва да разгадае основната протеинова структура на вируса с помощта на мащабна компютърна инсталация.

 

Базираната на Lenovo ThinkSystem SR655 конфигурация, продължение на системите във Вашингтон, е инсталирана за обработка на увеличаващите се потоци от данни подавани от CERN, европейския център за ядрени изследвания, където за големия адронен ускорител на частици се предвижда, че ще бълва десет пъти повече от сегащните обеми от данни. През миналата седмица са доставени и инсталирани общо 4 шкафа с над 3800 AMD EPYC изчислителни ядра и 31 терабайта памет.

 

Nikhef вече тества компютърната инфраструктура необходима за бъдещите потоци от данни, като доставя изчислителна мощност на националната инфраструктура на Нидерландия. Новият изчислителен капацитет ще бъде достъпен по време на тези тестове на екип от ИКТ платформени ентусиасти с бойкото име Dutch Power Cows, който обединява разпределени изчислителни мощности за конкретни глобални проекти. Предвид текущата пандемия, екипът насочва своите усилия към мобилизация на ресурси за изследвания на молекулярните структури на коронавируса.

 

Новите клъстерни инсталации анонсирани тази седмица следват първоначалната сделка с Nikhef миналата година, когато Институтът обяви разширяване на неговия информационен център с клъстер от Dell EMC PowerEdge R6415 сървъри базирани на AMD EPYC. Институтът допринася за създаването на бъдещи технологии, като физиката на елементарните частици играе ключова роля в развитието на интернет, GPS навигацията, съвременната сензорна технология и техниките за изобразяване в медицината.

 

Съобщението идва малко след разкриването от страна на AMD на планове с Националната лаборатория Лорънс Ливърмор и Penguin Computing в САЩ за ъпгрейд на HPC клъстера Corona в помощ на изследванията на COVID-19.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев