4 години след премиерата на спектакъла „Приказка за Европа“

Постер
11.05.2020 / 16:45

Интервю с Ева Джевизова – актриса

 

На 9 май 2016 година Информационен център „Европа Директно Сливен“ и Арт-център „Седем“ представиха спектакъла „Приказка за Европа“, посветен Деня на Европа. В него участваха деца от театралната трупа към Арт-центъра, с ръководител Вяра Начева. 4 години след спектакъла ви срещаме с един от участниците в него – Ева Джевизова.

 

- Ева, преди 4 години участва в спектакъла "Приказка за Европа", посветен на 9 май - Деня на Европа. Каква беше твоята роля в спектакъла?

 

- Моята роля беше на принцеса Европа, която преминава през различни етапи от своя "живот". Осъзнах, че с времето принцеса Европа израства, има по-разумни решения и става по-силна.

 

- Какви спомени пазиш за подготовката на постановката и представленията на сцена?

 

- Подготовката на постановката беше изключително приятен процес, защото всички работихме с желание за общата кауза да създадем едно произведение на изкуството, което ще може да даде достатъчно ясна представа на зрителя какво са Европа и Европейският съюз, да обогати неговите представи и обща култура. Това си мислех, докато подготвяхме постановката.

 

- Какво научи за Европа от тази постановка?

 

- Научих, че Европа става все по-силна, когато държавите-членки на ЕС се увеличават, защото колкото повече умни глави има в Европа и в ЕС, толкова по-добре за обществото. Заедно сме силни.

 

- Спектакълът промени ли мнението ти за ЕС? Какво си мислеше за ЕС тогава и какво мислиш днес?

 

- Спектакълът може би малко промени мнението ми за ЕС. Преди си мислех, че държавите-членки са просто избрани на полуслучаен принцип. Докато сега осъзнавам, че всяка една държава от ЕС е приета, заради набор от качества, които притежава… Колкото по-различна и интересна е държавата, толкова по-добре за ЕС, защото различните държави могат да дадат мнението си по даден въпрос и да се постигне консенсус. Различията не трябва да са фактор. Напротив, различията трябва да ни обединяват в изборите ни.

 

- Има ли нещо в спектакъла, което те разсмива и днес?

 

- Това, което ме разсмива и днес, е, че България толкова късно се присъединява към ЕС.

 

Видеозапис на театралната постановка "Приказка за Европа" можете да гледате на:

Фейсбук: https://www.facebook.com/SlivenEuropeDirect/videos/602396543270713/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=JcEUT7PYrJg

 

 

Цялата отговорност за съдържанието на настоящата публикация е на информационен център «Европа Директно» - Сливен. Мненията изразени в нея не отразяват официалната позиция на европейските институции.

Информационен център "Европа Директно - Сливен" е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, съфинансиран от Европейския съюз.

„Европа Директно” е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка Europe Direct или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11 или онлайн на https://europedirect.europa.eu

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала «Вашата Европа» - той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm

 

Още снимки от новината

Ева Джевизова
Ева Джевизова

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев