Седмицата в ЕП: 11 – 17 май 2020 г.

Европейският парламент
11.05.2020 / 11:06

Пленарна сесия, заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Пленарна сесия 13 - 16 май, Брюксел

 

Нов дългосрочен бюджет на ЕС. Членовете на ЕП ще обсъдят с Европейската комисия и Съвета на ЕС в сряда актуализираното предложение за дългосрочния бюджет след 2020 г. и плановете за пакета за и икономическото възстановяване и ще гласуват резолюция в петък, за да се гарантира, че новото предложение за МФР (многогодишна финансова рамка), което ще бъде внесено от Европейската комисия, ще превърне бюджета на ЕС в ефикасен инструмент за рестартиране на икономиката на ЕС.

 

Гарантиране на бюджета на ЕС за 2021 г. Парламентът също така ще гласува доклад за законодателна инициатива, с който Европейската комисия се задължава до 15 юни 2020 г. да изготви законодателно предложение за план за действие при извънредни ситуации в случай, че не бъде постигнато навреме споразумение за новата МФР, за да се избегне прекъсване на финансирането на европейските програми на 1 януари 2021 г. (Сряда)

 

Унгария. Парламентът ще разгледа заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, породени от наскоро въведените извънредни правомощия на унгарското правителство в светлината на COVID-19, в дебат със Съвета на ЕС и Европейската комисия в сряда вечерта.

 

COVID-19: мобилни приложения за проследяване. Евродепутатите ще обсъдят използването на приложения за смартфони за управление на разпространението на пандемията и начините, по които може да се гарантира пълната защита на данните и правата за поверителност. (Четвъртък)

 

COVID-19: ваксини и лечение. Подпомагане на научните изследвания, за да се гарантира, че всеки гражданин ще има бърз достъп до бъдещи ваксини и лечение за новия коронавирус, ще бъде в основата на дебата със Съвета на ЕС и Европейската комисия в четвъртък.

 

Повторна употреба на отпадни води. За да се подобри положението с недостига на прясна вода, евродепутатите ще гласуват законодателство с новите изисквания за безопасно използване на рециклираните отпадни води за напояване в селското стопанство и други цели. (Сряда)

 

70 години от декларацията на Шуман. Парламентът ще отбележи деня на подписването на декларацията на Робърт Шуман от 9 май 1950 г., която определя основополагащите принципи на Европейския съюз и ще обсъди как Конференцията за бъдещето на Европа, която се очаква да започне по-късно тази година с активното участие на гражданите, може да помогне на ЕС да преодолее настоящите и бъдещи предизвикателства. (Четвъртък)

 

 

Парламентарни комисии, Брюксел

 

Пакет за изкуствен интелект. Правата на интелектуална собственост за развитието на изкуствения интелект (ИИ), етичните аспекти на ИИ технологиите и роботиката, както и режимът на гражданска отговорност за ИИ ще бъдат обсъдени от комисията на ЕП по правни въпроси JURI (вторник).

 

Фонд за справедлив преход. Комисията на ЕП по регионално развитие REGI ще проведе първия дебат относно Фонда за справедлив преход, първото законодателно предложение за изпълнение на приоритетите, заложени в Европейския зелен пакт. Темите, които вероятно ще бъдат обсъдени, включват обхвата на подкрепата, бюджетния пакет, както и връзката на новия фонд със съществуващите инструменти в рамките на политиката на сближаване на ЕС (вторник).

 

Кръгова икономика и биоразнообразие. Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните ENVI ще обсъди новия план за действие на кръговата икономика и предстоящата Стратегия за биологично разнообразие за 2030 г. с еврокомисаря по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс. (Вторник)

 

Дневник на председателя на ЕП. В сряда председателят на ЕП Д. Сасоли ще открие пленарната сесия в Брюксел и ще председателства дебатите относно отговора на ЕС на пандемията от COVID-19 и плана за възстановяване в рамките на дългосрочния бюджет с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Пресбрифинг за пленарната сесия на 13-16 май. Пресслужбата на ЕП ще проведе в сряда онлайн брифинг заедно с говорителите на политическите групи на Парламента (tbc). Допълнителна информация, включително точен час и технически спецификации, ще бъде публикувана на интернет страницата на ЕП преди пресконференцията.

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев