Да отбележим заедно Деня на Европа

Европейският парламент
08.05.2020 / 08:45

Седемдесет години след Декларацията на Робер Шуман, дала началото на обединена Европа, ЕС е изправена пред криза, която прави солидарността по-важна от всякога.

 

Денят на Европа (9 май) се отбелязва всяка година в чест на речта на френския външен министър Робер Шуман, довела до основаването на Европейския съюз.

 

Докато отбелязваме Деня на Европа, ние си спомняме как европейците влязоха в историята през 1950 г. и отдаваме почит на онези, които творят история днес. В контекста на продължаващата пандемия от COVID-19, 9 май 2020 г. представлява важна възможност за честване на единството и солидарността в Европа.

 

Тъй като тази година традиционният ден на "отворените врати" не може да се състои, Парламентът и другите европейски институции пренасят честванията онлайн, като поставят акцент върху нуждата от единство и солидарност в настоящата криза и подчертават усилията на ЕС да окаже помощ за преодоляването ѝ.

 

Сред главните събития на деня е дебатът на живо в събота сутринта с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

 

Програмата предвижда и интервюта във Facebook със заместник-председателите на Парламента Отмар Карас и Катарина Барли, видео послания от лидерите на политическите групи, виртуално посещение на пленарната зала в Брюксел и експертна дискусия за Робер Шуман и неговата визия за Европа. Ще можете също така да разгледате онлайн експозиция на предмети от архивите на Парламента.

 

Следете честванията на специалната страница във Facebook (тя ще включва и подробна програма на планираните събития) и на уебсайта на Европейския парламент.

https://www.facebook.com/events/236198284319637/

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming?d=20200509&lv=ALL

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев