Тодор Симов- една легенда

Тодор Симов- една легенда
08.05.2020 / 08:41

Тодор Симов,една от най-големите фигури на българския волейбол почина на 26.04.2020г.

Тодор Симов е роден в Перник.Там започва и неговия спортен път. Основно с волейбол започва да се занимава през 1948г. Началото на кариерата си поставя в местния „Рудничар”/Миньор по-късно/. След това продължава кариерата си на спортист в ЦСКА,”Славия” и „Червено знаме”.

Най-големите му успехи са бронзовите медали на световното първенство по волейбол в Прага/1949г/,Москва/1952г/ и Париж/1956г/

От 1962г спортния му път е свързан с треньорската професия. Там се проявява като новатор и въвежда комбинативния стил на игра.

През 1968г оглавява националния женски отбор на Куба и така поставя основите на съвременния волейбол в Куба.Под негово ръководство кубинският състав печели първо място на Панамериканските игри.

Поемайки ръководството на мъжкия национален отбор на България през 1972г го извежда на четвърто място на Олимпиадата в Мюнхен.

През периода 1978-1981г работи в Испания ,а след това в Италия с отборите „Месина”,Асти”,”Бари”

През 1992г се пенсионира и се връща в България.Носител на орден „Стара планина” за заслуги към българския спорт.

Тодор Симов е свързан със Сливен чрез дружбата му с легендарния за нашия град Панайот Пондалов-Румбата!

Сливенската волейболна общност по достойнство цени неговото съдействие за обявяването на Панайот Пондалов за почетен гражданин на Сливен.Оказва подкрепа при организирането на честванията на 80,85,90 годишнина на П.Пондалов. Неоценима и безкористна е помощта му при подготовката и издаването на книгата за живота и спортната дейност на нашия съгражданин.Негова мечта е била да се построи паметник на брозовия медалист от световните първенства в Прага/1949г/ и Москва/1952г/ и почетен гражданин на Париж и Сливен П.Пондалов .

Поклон от името на волейболната общност на гр.Сливен-ветерани и състезатели!

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев