COVID-19 и приложенията за проследяване: Парламентът иска защита на данните

Европейският парламент
07.05.2020 / 11:44

Мобилните приложения могат да имат важна роля в борбата срещу коронавируса. Евродепутатите настояват за координиран подход за защита на личните данни.

 

Европейският съюз работи с държавите членки за разработването на ефективни решения за проследяване на контактите на болни хора. Такива приложения обаче може да получат достъп до данни, които потребителите не биха искали да стават обществено достояние. Затова депутатите настояват тези технологии да бъдат внимателно проектирани.

В резолюция от 17 април Парламентът подчерта, че всякакви цифрови решения срещу пандемията трябва да се съобразяват със законодателството за защита на личните данни и за неприкосновеността на личния живот. Според депутатите използването на приложенията не трябва да има задължителен характер и те трябва да могат да бъдат премахнати след края на пандемията.

 

Резолюцията също така изтъква нуждата от боравене с анономизирани данни (които не позволяват идентифицирането на отделни потребители) и че за да се намали рискът от злоупотреби, генерираната информация не трябва да се съхранява в централизирани бази от данни.

 

Освен това депутатите настояват да бъде обяснено как се очаква приложенията да допринесат за намаляване на инфекциите, как точно работят те и кои са лицата или дружествата с търговски интереси от разработването им.

Разгледайте хронологията на мерките на ЕС срещу коронавируса.

Приложенията за проследяване в ЕС

В момента се разрабоват и появяват много цифрови приложения, които предлагат проследяване и географско идентифициране на разпространението на коронавируса.

Сред най-обещаващите от здравна гледна точка са приложенията за проследяване на контактите, които изпращат предупреждения на хората, оказали се в близост до заразен човек за определен период от време. Тези приложения могат да регистрират контакти, които човекът не е забелязал или за които не си спомня, и по този начин да ограничат разпространението на вируса.

 

Други приложения могат да осигуряват на потребителите надеждна информация за хода на епидемията, да предлагат въпросници за самооценка на състоянието и да препоръчат мерки или да осигурят канал за комуникациия между лекари и пациенти.

Рискът с такива приложения е, че те боравят с чувствителна информация като здравното състояние и местоположението на хората.

 

Европейската комисия е изготвила в сътрудничество с държавите членки и службите за защита на личните данни в ЕС насоки и набор от инструменти за разработването на приложения, свързани с коронавируса. Целта на насоките е да гарантират адекватно ниво на защита на личните данни и да ограничат тяхната намеса в личния живот на хората.

Насоките подчертават, че всички приложения трябва да бъдат изцяло съобразени с правилата на ЕС за защита на личните данни, включително с Общия регламент за защитата на личните данни и директивата за неприкосновеността на личния живот в електронните комуникации.

Парламентът ще следи положението

Председателят на парламентарната комисия по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) подчерта важната роля, която мобилните приложения могат да изиграят в борбата с кризата и приветства публикуваните насоки от Комисията. В същото време той изтъкна, че основните права и защитата на личните данни в ЕС трябва да бъдат съхранени.

 

“Ние ще следим внимателно за зачитането на правилата и принципите на европейското право по време на цялата борба с COVID-19. Това се отнася и за приложенията и технологиите за контрол на разпространението на пандемията”.

На заседание на парламентарната комисия на 7 май депутатите ще разискват използването на лични данни в борбата с коронавируса с представители на Европейския надзорен орган за защитата на личните данни и на Европейския комитет за защита на данните. Използването на приложения за проследяване на контактите е тема и на пленарната сесия на Парламента, която започва на 13 май.

 

Прочетете за мерките, които ЕС предприема за борба с коронавируса и за намаляване на ефекта от кризата.

Наборът от инструменти на ЕС за мобилните приложения срещу COVID-19

• Националните здравни власти ще трябва да одобряват приложенията и да отговарят за спазването на правилата на ЕС за защита на личните данни.

• Потребителите запазват пълен контрол върху личните си данни. Инсталирането на приложение следва да бъде доброволно; то трябва да бъде премахнато, когато повече не е нужно.

• Ограничено използване на лични данни: ще следва да се използват само данните, които са нужни за обявените цели.

• Ограничения за съхраняването на данни: Личните данни трябва да бъдат съхранявани, само докато е нужно.

• Сигурност на данните: Данните трябва да се съхраняват на устройството на потребителя и да бъдат криптирани.

• Приложенията трябва да могат да се ползват отвъд границите на отделна държава в рамките на ЕС.

• Националните органи за защита на личните данни трябва да бъдат ангажирани в процеса и консултирани.

 

Видео:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/data-protection-tracking-coronavirus-not-you_N01-PUB-200505-TRAC_ev

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев