Давид Сасоли към европейските институции: „Бъдете смели с плана за възстановяване на ЕС“

Европейският парламент
07.05.2020 / 08:39

Изявление на председателя Давид Сасоли относно плана за възстановяване, който ще залегне в следващия дългосрочен бюджет на ЕС:

 

„Сега е моментът да бъдем смели и амбициозни с действията подкрепени от бюджета на ЕС. Парламентът трябва да бъде ключов играч в процеса заедно с другите институции, за да може да допринесе в превръщането му в най-добрия възможен инструмент за подпомагане на европейската икономика и на нейните граждани. Трябва спешно да се намери споразумение относно плана за възстановяване и следващата многогодишна финансова рамка (МФР).

 

Членовете на ЕП бяха представили много амбициозни цели преди началото на кризата. Сега не е моментът за намаляване на амбициите ни и за приемане на план и бюджет, които не отговарят на предизвикателствата пред нас.

 

Пакетът за възстановяване трябва да бъде значителен и да има добавена стойност, и трябва да бъде вграден в силна МФР. Не трябва да отместваме поглед от нашите дългосрочни инвестиции и стратегически цели. Кризата увеличи дисбаланса между европейските региони. Планът за възстановяване трябва да помогне за запълването на тази празнота.

 

Сега трябва да разполагаме със средства за нашите държави членки, предприятия и засегнати работници. Времето е от съществено значение.

 

Като бюджетен орган, Парламентът трябва да участва в изготвянето на плана за възстановяване. Ние също ще направим критичен анализ на преработеното предложение за МФР и отново ще заявим искането си за план за действие при извънредна ситуация.

 

Евродепутатите трябва да участват пълноправно при решаването на въпроса къде се инвестират парите, тъй като те представят гражданите и общото благо. Както демонстрира от началото на своя мандат, Парламентът не одобрява безкритично решенията на другите институции.

 

Обявеното от Комисията увеличаване на собствените ресурси е положително решение, но то трябва да бъде постоянно и да бъде придружено от нови видове собствени ресурси, което остава предпоставка за всяко споразумение относно МФР.

 

Цяла Европа е засегната от настоящата криза. Като европейски лидери трябва да отговорим подходящо на предизвикателството. Трябва да предпазим най-уязвимите сред нас. Повече от всякога, Европа трябва да бъде силна и да работи в полза на своите граждани, които следят нашите действия в момента на криза“.

 

Бележка към редакторите

 

Следващата седмица по време на пленарната сесия Парламентът ще приеме резолюция относно плана за възстановяване.

 

Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 ще бъде в центъра на резолюцията и Парламентът ще настоява да защити своята роля. Това ще осигури демократичен контрол, прозрачност и отчетност.

 

Следващата седмица Парламентът ще гласува относно доклад за законодателна инициатива, предлагащ план за действие при извънредна ситуация.

 

След като Комисията представи своите нови предложения, Парламентът ще бъде готов да реагира бързо и да определи преговорния мандат на ЕП по време на юнската пленарна сесия.

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев