COVID-19: Националните органи трябва да направят повече за повишаване на осведомеността относно действията на ЕС

Европейският парламент
04.05.2020 / 17:40

Информацията и комуникацията са изключително важни инструменти в борбата срещу коронавируса

Институциите на ЕС подкрепят мерките за солидарност в държавите членки

Националните органи трябва да направят повече за повишаване на осведомеността относно действията предприети от ЕС за справяне с COVID-19 и смекчаване на въздействието на вируса върху общественото здраве и икономиката

Заместник-председателите на Европейския парламент, отговарящи за комуникацията, днес призоваха държавите членки да направят повече за информиране на обществеността относно действията и солидарността на ЕС във връзка с борбата срещу коронавируса.

 

„Информацията и комуникацията са от решаващо значение за справяне с настоящата здравна и икономическа криза, породена от пандемията от коронавируса“, заявиха днес заместник-председателите на Европейския парламент, Отмар Карас (ЕНП, Австрия) и Катарина Барли (С&Д, Германия), след два месеца съвместни усилия на ЕС за борба с коронавируса.

 

„Жизненоважно е на първо място всички национални органи да излъчват ясни и последователни послания към обществеността относно необходимите мерки за ограничаване разпространението на вируса, особено при вземането на решения за премахване на ограничителните мерки, като това трябва да бъде координирано в целия ЕС, отбеляза заместник-председателят Отмар Карас.

 

„Неотложно е също така, в интерес на поддържането на единството и солидарността на ЕС, националните органи да положат повече усилия за комуникиране на колективните действия в ЕС за подпомагане на държавите членки по време на тази криза в борбата с дезинформацията. Поради това пресконференциите и обръщенията към медиите на председателя на Европейската комисията У. фон дер Лайен трябва да бъдат широко разпространявани в държавите членки. Информацията създава осведомеността“, добави г-н Карас.

 

Заместник-председателят Катарина Барли заяви: „В крайна сметка инициативите, предприети на равнище ЕС, се одобряват не само от членове на Европейския парламент от всички държави членки, но и от министрите на всички национални правителства. Всички изпълняваме нашата роля при вземането на решения и всички печелим от крайния резултат.

 

„Това е важно от съображения за отчетност, прозрачност, демокрация и доверие в нашите управленски структури. Много аспекти на настоящата криза изискват общ подход и обединени ресурси, като например съгласуването на правила за поддържане на отворени граници за притока на жизненоважни медицински и хранителни доставки, подкрепата за предприятията, работните места и потребителите, насърчаването на изследвания за ефективни ваксини, общите правила за авиокомпанията, мерките за подпомагане на селското стопанство и туристическия сектор, както и помощта за нашите непосредствени съседи и партньори от трети страни“, допълни г-жа Барли.

 

„ЕС и ЕЦБ заедно са мобилизирали стотици милиарди евро финансова подкрепа за подпомагане на държавните финанси и икономиката, което е възможно само поради кредитоспособността на Европейския съюз и мащабното въздействие, което той има, когато действа съвместно“, обясни г-н Карас.

 

Последно, но не по важност, заместник-председателят Катарина Барли подчерта, че „Голяма част от тези усилия не се отразяват достатъчно или, още по-лошо, дезинформационните кампании набират скорост и подхранват обществото с фалшиви новини, които са в ущърб на истинските усилия за взаимна подкрепа в тези много трудни и несигурни времена.“

 

Обобщение на действията на ЕС срещу коронавируса:

 

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/priorities/eu-response-to-coronavirus

 

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20200424STO77802/coronavirus-a-timeline-of-eu-action

 

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/overview-commissions-response_en

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев