AMD отчете сериозни успехи през 1-вото тримесечие на 2020 г.

AMD-logo
04.05.2020 / 09:40

—Приходите на компанията бележат ръст от 40%, а брутният марж на печалба достига 46% —

 

30 април 2020 г. - Съгласно публикувания финансов за първото тримесечие т.г., AMD регистрира приходи от 1,79 милиарда щ.долара, оперативни приходи от $177 милиона, нетни приходи от $162 милиона и печалба на дял от $0,14. На не-GAAP база, оперативните приходи са $236 милиона, нетните приходи - $222 милиона а печалбата на дял - $0.18.

 

“Ние се представихме добре през първото тримесечие, работейки в среда на предизвикателства, за да реализираме 40% ръст спрямо същия период миналата година, както и значително да повишим брутната печалба, което се дължи на нашите процесори Ryzen и EPYC,” каза д-р Лиса Су, президент и СЕО на AMD. “Въпреки, че очакваме известна несигурност в близкосрочното търсене, нашата финансова основа е солидна, а силният продуктов портфейл ни позиционира добре в различните сегменти на пазара. Ние оставаме фокусирани върху силно развитие на бизнеса, докато гарантираме безопасността на нашите служители и подкрепяме нашите клиенти, партньори и общности. Нашата стратегия и дългосрочни планове за растеж остават непроменени.”

 

Резултати за 1-вото тримесечие на 2020 г.

• Приходите са $1,79 милиона щ.долара, с 40% повече от същия период на предходната година, основно поради по-високите приходи на изчислителния и графичния сегмент (CPU и GPU). В сравнение с предишното тримесечие (4-то трим. 2019 г.) приходите са намалели с 16% поради по-ниски постъпления и в двата сегмента.

 

• Брутният марж на печалбата е бил 46%, или с 5 процентни пункта повече от 1-вото тримесечие на 2019 г., и с 1 процентен пункт повече от предишното тримесечие, основно задвижван от продажбите на процесорите Ryzen™ и EPYC™.

 

• Оперативните приходи са били $177 милиона, в сравнение с $38 милиона преди една година, и $348 милиона през предишното тримесечие. Оперативните приходи са се подобрили в годишен план основно поради ръста на приходите и по-големия процент продажби на Ryzen и EPYC чипове. Сравнявайки последователните тримесечия, оперативните приходи са намалели поради по-мали приходи и по-високи разходи за развойна дейност.

 

• Нетните приходи са били $162 милиона в сравнение с $16 милиона за периода миналата година и $170 милиона за предишното тримесечие. Печалбата на дял е $0,14, стравнена с $0,01 за 1-вото тримесечие на 2019 г. и $0,15 за 4-тото трим. на 2019 г.

 

• Паричните средства, паричните еквиваленти и търгуемите ценни книжа в края на тримесечието са 1,4 милиарда долара.

 

Текущи прогнози

Представените текущи прогнози от страна на AMD се базират на текущите очаквания, като взимат предвид моментната среда свързана с въздействията на COVID-19, глобалния икономически спад и сигналите за клиентско търсене. Затова изявленията на компанията са с оглед на бъдещите перспективи, като действителните резултати може да се различават поради променливите условия на пазара, фактори свързани с COVID-19 и др.

 

За 2-рото тримесечие на 2020 г. AMD очаква приходи от около $1,85 милиарда, плюс-минус 100 милиона щ.долара, или увеличение от около 21% спрямо същия период миналата година и 4% спрямо предходното тримесечие. Този ръст се очаква да дойде основно от продажбите на процесорите Ryzen и EPYC. Последователният ръст (в сравнение с 1-вото тримесечие на 2020 г.) се очаква да дойде основно от процесорите EPYC и продажбите на полу-къстомизирани чипове.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев