COVID-19: Евродепутатите са обезпокоени от опитите за дезинформация

Европейският парламент
29.04.2020 / 14:36

Евродепутатите и върховният представител/заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел ще обсъдят в четвъртък последния доклад на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД)

 

относно дезинформация във връзка с COVID-19.

 

Целта на последния доклад, публикуван от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) на 24 април, е да предостави кратък преглед на текущите тенденции и действия по отношение на дезинформацията, свързани с пандемията от COVID-19 в целия свят. Г-н Борел ще отговори на въпроси на членовете на комисията на ЕП по външни работи (AFET) свързани с доклада и неговото публикуване.

 

„Радвам се, че заместник-председателят Жозеп Борел се съгласи да обсъди лично доклада с членовете на комисията по външни работи и очаквам интересна дискусия“, отбеляза председателят на AFET, Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия).

 

Дезинформация, пропаганда и други дейности, свързани с COVID-19

 

Докладът отчита разпространението на дезинформация, инциденти свързани с дезинформация и други форми на манипулация и изопачаване на информацията, свързани с пандемията от COVID-19. Въпреки тяхното потенциално тежко въздействие върху общественото здравеопазване, официалните източници и източници подкрепяни от различни правителства продължават мащабно да разпространяват конспиративни наративи и дезинформация както сред обществеността в ЕС, така и в страните в по-широкото съседство на ЕС, според текста.

 

Резолюция на Парламента от 17 април

 

В резолюция, приета от Европейския парламент на 17 април, евродепутатите също подчертаха, че дезинформацията свързана с COVID-19 е основен проблем за общественото здраве. Ето защо ЕС следва да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Парламентът също така призова социалните медии проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията и словото на омразата свързани с коронавируса.

 

КОГА: четвъртък, 30 април, 17.00 - 18.30 ч. Българско време

 

КЪДЕ: Европейския парламент, сграда ANTALL, зала 4Q1.

 

Може да проследите заседанието на живо тук.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming

Във връзка с разпространението на COVID-19 съветваме журналистите да проследят срещата онлайн.

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев