Транспорт: повече подкрепа и по-добра координация са жизненоважни за преодоляване на кризата с COVID-19

Европейският парламент
29.04.2020 / 08:48

Стратегия за излизане от кризата за транспортния сектор ще бъде представена в кратки срокове

Трябва да се избегне фрагментацията на мерките за подкрепа

Евродепутатите настояват правата на пътниците да се спазват във всички държави членки

Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) настоява за по-голяма подкрепа за сектора, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво.

 

По време на дебат във вторник с комисаря по транспорта Адина Вълян, членовете на ЕП изредиха множество неотложни проблеми за сектора, причинени от пандемията от COVID-19.

 

По-добра координация и общоевропейска стратегия за излизане от кризата

 

Членовете на комисията TRAN настояха за много по-тясно сътрудничество и общ подход в Европейския съюз за избягване на подобни едностранни и некоординирани действия на отделни държави членки, които почти доведоха до разпадане на единния пазар, когато мерките за ограничаване бяха първоначално въведени.

 

Комисарят А. Вълян увери членовете на ЕП, че в близките дни ще бъде представен пакет от помощи за транспортния сектор и възможно най-скоро ще бъде представена стратегия за излизане от кризата. „Комисията работи по набор от препоръки за улесняване на тази координация и за избягване на фрагментацията“, каза тя. Предстоящите насоки за координиране на усилията в ЕС ще включват различни видове транспорт, както и мерки за безопасност, например правила за социално дистанциране и почистване на превозните средства.

 

Права на пътници и ликвидност за компаниите

 

По време на дебата, множество евродепутати настояха, че правата на пътниците трябва да се спазват и трябва да се запази възможността за потребителите да им бъдат възстановени направените разходи. Европейската комисия трябва да изясни всички останали неясности, така че тези права да бъдат зачитани във всички държави членки, добавиха те.

 

Комисарят се съгласи, че ваучерите трябва да бъдат направени по-привлекателни за потребителите и да бъдат гарантирани от държавата. Тя добави, че с помощта на различни средства, както и временното разхлабване на правилата за държавна помощ, „държавите членки са свободни сами да решат как да оформят мерките и да помогнат на компаниите да оцелеят“.

 

Благосъстояние на транспортните работници

 

Някои евродепутати повдигнаха въпроса за влошените условия на труд на транспортните работници, на които се налага да работят дълги часове, с намалена сигурност и недостатъчни лични предпазни средства. Г-жа Вълян заяви, че въпреки облекчените правила за шофиране и почивка, здравето и безопасността на работниците остават приоритет.

 

Туристическият сектор в криза

 

Евродепутатите отново изразиха притесненията си относно срива на туристическия сектор- тема, която беше обсъдена с еврокомисаря Тиери Бретон на 21 април. Европейската комисия ще предложи допълнителни мерки и стратегия за възстановяване на туристическата екосистема преди началото на летния сезон.

 

Запис на дебата може да гледате тук:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/tran-committee-meeting_20200428-0900-COMMITTEE-TRAN_vd

 

Допълнителна информация

 

Европейският парламент заяви в резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията COVID-19 и последиците от нея, че транспортният и туристическият сектор са силно засегнати. Евродепутатите призоваха за действия за опазване на здравето, осигуряване на безопасността и подобряване на условията на труд на транспортните работници, както и за подкрепа на транспортните компании за оцеляване и преодоляване на кризата.

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев