Евродепутатите призовават за конкретни подробности и нови инструменти за справяне с икономическата криза

Европейският парламент
29.04.2020 / 08:47

В понеделник евродепутатите проведоха дискусия с комисарите В. Домбровскис и П. Джентилони относно планираните мерки за справяне с разрастващата се икономическа криза поради COVID-19.

 

Откривайки дискусията по врeме на заседанието на комисията по икономически и парични въпроси (ECON), председателят Ирене Тинали (С&Д, Италия) подчерта, че въпреки че приветства мерките, одобрени от Европейския съвет, са необходими допълнителни действия, включително свежи финансови средства. „Залогът е повече от солидарността“, заяви г-жа Тинали, добавяйки, че „съществува риск различията, които бъдат създадени, да доведат до безпрецедентен натиск за Европейския съюз“.

 

 

Разминаванията във възгледите бяха подчертани както от г-н Домбровскис, така и от г-н Джентилони, които се съгласиха, че това е била основната причина за необходимостта от повече мерки за подпомагане на най-силно засегнатите региони и държави.

 

 

Проблемът се крие в детайлите

 

 

Множество евродепутати поискаха допълнителни подробности относно планираното взаимодействие между дългосрочния бюджет на ЕС и новия фонд за възстановяване. Други искаха да научат повече за това как ще функционира фондът за възстановяване, особено по отношение на частта, която ще се състои от безвъзмездни средства. Бяха зададени и въпроси относно механизма за разпределяне на средствата от фонда между отделните държави членки.

 

Намиране на консенсус

 

Някои евродепутати изразиха опасения, че независимо как ще бъдат наречени, мерките, които се предлагат, неизменно ще отведат ЕС по пътя на обединяване на дълга под една или друга форма. От друга страна, други членове на ЕП изразиха мнение, че представените идеи не изглеждат достоверни или полезни. Недостоверни, тъй като използването на гаранции със средства от частни инвеститори би било много трудно в условията на криза, и безполезни, тъй като някои държави не могат да си позволят да бъдат обременени с допълнителен дълг.

 

 

Търсене на всички възможни решения

 

Няколко евродепутати подчертаха необходимостта повече от всякога да се гарантира, че ЕС прави всичко възможно за по-ефективното справяне с данъчните измами и данъчните убежища. Това би гарантирало, че ще бъдат налични повече средства за справяне с кризата с COVID-19.

 

Може да гледате запис на дебата тук:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/econ-committee-meeting_20200427-1700-COMMITTEE-ECON_vd

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев