Повече амбиция е необходима за инструментите за възстановяване на ЕС, настояват мнозинството от евродепутатите

Повечето членове на ЕП и оратори присъстваха на дебата в ECON чрез видеоконференция, за да спазят предпазните мерки, ©European Union
22.04.2020 / 14:54

Дни след предложенията на Еврогрупата за овладяване на икономическата криза, породена от COVID-19, и преди срещата на Европейския съвет, членовете на ЕП се срещнаха

 

с председателя на Еврогрупата Мариу Сентену.

 

 

По време на изслушването в комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) много от евродепутатите призоваха да бъдат предложени по-мощни мерки, настоявайки, че настоящите предложения се състоят предимно от заеми, които ще оставят държавите, които са най-силно засегнати от коронавируса, силно задлъжнели и ще увеличат икономическите разлики в еврозоната.

 

Г-н Сентену се съгласи, че трябва да бъде проявена по-голяма амбиция, но отбеляза, че прагматизмът също трябва да бъде водещ фундамент. По-специално, той препоръча да не се проучват инструменти, които биха наложили изменение на основните договори на ЕС.

 

Внесените предложения - добра първа стъпка или неуспех?

 

Евродепутатите представиха различни становища, като Маркус Фербер (ЕНП, Германия) постави въпроса защо някои държави заявяват, че няма да се възползват от предложените понастоящем инструменти за помощ, но все пак призовават да бъдат разработени допълнителни инструменти. Хонас Фернандес (С&Д, Испания) обаче посочи, че предложенията, които в момента са налице, предвиждат ликвидност само чрез заеми и вече задлъжнелите страни не могат да си позволят допълнителни кредити. Множество евродепутати, които взеха думата, споделяха мнението на г-н Фернандес.

 

Идеи за по-мощни инструменти

 

Някои евродепутати представиха идеите на своите политически групи за по-смели начини за смекчаване на кризата. Стефани Йон-Куртен (Renew, Франция) представи идеята за създаване на облигации за възстановяване и поиска да бъдат представени начини за въвеждането им, така че по-резервираните държави членки да се съгласят да участват. Жузе Гушман (ЕОЛ/СЗЛ, Португалия) настоя да бъдат дадени повече правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) чрез промяна на настоящите правилата, които я ограничават. Антонио Риналди (ИД, Италия) заяви, че е невъзможно такава голяма криза да бъде преодоляна с толкова ограничена в действията си ЕЦБ, като добави, че всички други централни банки имат много повече възможности.

 

Опасност от увеличаване на дисбалансите

 

Някои евродепутати подчертаха опасността от икономическите дисбаланси, които ще бъдат създадени в резултат на пандемията, и че съществува риск усилията за възстановяване всъщност да увеличат тези дисбаланси, ако те не са добре координирани на равнище ЕС. Свен Гиголд (Зелените, Германия) посочи, че държавите членки с по-широко фискално пространство ще могат да подкрепят бизнеса си много повече от тези с по-малко такова, особено ако инструментите за подкрепа на ЕС са само заеми. Робъртс Зиле (ЕКР, Латвия) предупреди, че ако отнеме прекалено дълго време въвеждането на общоевропейски инструменти за възстановяване, националните фондове за подпомагане много бързо ще увеличат различията в единния пазар.

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев