Откриване - извънредна пленарна сесия през април за мерките взети от ЕС относно COVID-19

Снимка: Председателят на ЕП Д. Сасоли открива извънредната сесията на 16-и април
16.04.2020 / 12:58

Председателят Сасоли изказа своите съболезнования на семействата на жертвите на COVID-19 и благодари на здравните работници и ангажираните граждани.

 

Като благодари на всички, които правят жертви, председателят Д. Сасоли заяви, че „Човечността на нашите граждани е най-голямо ни богатство.“ Работниците в здравеопазването са начело на тази борба, каза председателят и добави, че те заслужават цялата ни подкрепа, възхищение и благодарност за работата, която вършат, и за щедростта, която проявяват дори при най-тежките обстоятелства.

 

Той благодари на всички работещи, включително земеделски производители и рибари, телекомуникационни експерти и касиери в супермаркетите, които проявяват голяма дисциплина и чувство за отговорност. Той благодари и на всички граждани, които спазват превантивните мерки, пазаруват за възрастни хора и се грижат за най-уязвимите.

 

Парламентът предостави на властите в Брюксел, Люксембург и Страсбург достъп до своите помещения за дейности, свързани с извънредната ситуация. „Дължим благодарност на градовете, които ни приемат“, добави той.

 

Изказвайки благодарност на членовете на ЕП и на персонала на ЕП за това, че са намерили нови начини на работа, председателят подчерта, че демокрацията продължава да функционира. Институциите на ЕС са напълно ангажирани да посрещнат нуждите на гражданите и страните членки по време на тази криза и след нея, като допринасят за глобалния отговор на коронавируса, каза председателят.

 

ЕС действа в подкрепа на здравните системи и доставянето на основни медицински продукти, подпомагането на изследванията и запазването на работните места, подкрепата за семействата и най-уязвимите групи, както и предоставянето на помощ на земеделски производители, рибари и предприятия.

 

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията и нейните последици, включително стратегии за организирано излизане от извънредното положение.

 

Промени в дневния ред

 

Априлската извънредна пленарна сесия ще се проведе в четвъртък 16-и и петък 17-и април.

 

Можете да намерите ревизираният календар на Парламента тук.

https://www.europarl.europa.eu/sed/doc/news/lookingaheadagenda/22261/2020-04-02%20Calendar%20for%202020_en.pdf

 

Промените в дневния ред с добавени десет спешни процедури и времето за гласуване можете да намерите тук.

http://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20200416RES77209/20200416RES77209.pdf

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев