Депутатите да следят спешните мерки на COVID-19 от правителствата на ЕС

European Parliament
03.04.2020 / 15:49

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права на Комитета за граждански свободи ще следи отблизо мерките за спешни ситуации в целия ЕС.

 

На своето заседание от 2 април групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) на Комитета за граждански свободи реши, че ще следи отблизо въздействието на спешните мерки, предприети от държавите-членки.

 

Председателят на групата Sophie in 't Veld (Renew, NL) заяви: „Борбата с коронавирусната криза изисква общи усилия на всички правителства и граждани на ЕС. Тези извънредни времена изискват извънредни мерки.

 

Такива мерки обаче трябва да бъдат пропорционални, необходими, обосновани и ограничени във времето в съответствие с конституционните принципи и следва да останат в границите, определени от европейското законодателство по отношение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

 

За да следи дали тези граници наистина се спазват, DRFMG ще направи оценка на спешните мерки, предприети от държавите-членки на ЕС, и ще проследи новите развития. За тази цел тя ще провежда седмични срещи и редовно ще информира Комитета за граждански свободи относно своите дискусии “, заключи тя.

 

Заден план

 

Избухването на COVID-19 доведе до поредица от действия, предприети от правителствата на държавите-членки, с цел да защитят своите граждани и икономики. Въпреки това, членовете на ЕП и гражданското общество изразиха опасения относно потенциалното въздействие на някои от тези спешни мерки (например използването на лични данни за проследяване на разпространението на вируса или съответствието на законодателството за „извънредно положение“ с основните стойности на ЕС) върху демокрация, върховенство на закона и основни права.

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев