Ситуацията с бежанцитe в Гърция: Депутатите призовават за солидарност, предупреждават за въздействието на здравната криза

Европейският парламент
03.04.2020 / 09:05

ЕС и неговите държави членки трябва да помогнат на Гърция да управлява границите си, според евродепутатите от комисията по граждански свободи,

 

като предупреждават за риска от разпространение на COVID-19 в бежанските лагери.

 

Евродепутатите подчертаха, че настоящата пандемия е още едно доказателство, че никоя държава не може сама да се справи с определени предизвикателства. Те изразиха своето признание за ангажимента за преместване на 1600 непридружени непълнолетни лица от гръцките острови в други страни от ЕС, като поискаха разяснение кога точно това ще се случи и кои държави членки ще участват. Някои поискаха решението за преместване да се прилага и за други уязвими лица, търсещи убежище, както и за семейства.

 

Критична ситуация в бежанските лагери

 

Много от членовете на ЕП се притесняват от евентуално избухване на COVID-19 в пренаселените „горещи точки“ на гръцките острови, предвид вече тежките условия, в които живеят хората. Някои предлагат да се преместят хора в континенталната част на Гърция или да се използват празни хотелски стаи, за да се осигури социална и физическа дистанция. Други евродепутати се противопоставят на всяко допълнително преместване, за да се избегне създаването на проблеми с обществения ред.

 

Дискусията засегна и кризата, която последва след съобщението на Турция преди месец, че ще пусне мигранти да преминат на територията на ЕС. Евродепутатите подчертаха, че солидарността със страните, които охраняват външните граници на ЕС, е ключова и че миграцията не трябва да се използва за политически цели. Няколко оратори също така поставиха под съмнение решението на гръцките власти да не приемат искания за убежище в продължение на месец и настояха, че след като са сложили своя подпис под Женевската конвенция, всички държави членки трябва да зачитат правото за предоставяне на международна закрила.

 

По време на дебатa, запис от който можете да гледате онлайн, комисията на ЕП по граждански свободи оцени в четвъртък ситуацията на външните граници на Гърция с гръцките министри за миграция и убежище Нотис Митарачи и за гражданска защита Михалис Хрисохоидис. Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и държавният секретар на Хърватия по европейските и международни въпроси Терезия Грас представиха своите виждания пред членовете на ЕП, както и изпълнителният директор на Фронтекс, Фабрис Легери и директорът на Агенцията на ЕС за основните права (FRA) Майкъл О'Флахерти.

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2022 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев