Сасоли: Европа показва силата на солидарността

Европейският парламент
20.03.2020 / 08:59

Изявление на председателя Давид Сасоли относно отговора на Европейския парламент на кризата с COVID-19

 

След видеоконференция с лидерите на политически групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли свика извънредна пленарна сесия за 26 март, за да одобри мерки за справяне с COVID-19. Това ще бъде първата пленарна сесия, която ще използва система за дистанционно гласуване.

 

„Искам да изразя искреното си съчувствие и солидарност с всички страдащи и с всички, които са изгубили близки хора. Искам да подчертая възхищението и подкрепата си за всички, които са на първа линия в борбата с тази пандемия.

 

„Европа реагира. Изправен пред тази драматична ситуация, с дълг да защитава живота, поминъка и стабилността за всички, Европейският съюз действа. Разбира се, трябваше да се преборим с националния егоизъм, но сега стана ясно как ще се изправим пред тази извънредна ситуация.

 

„Вчерашното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да предостави 750 милиарда евро се прибавя към призивите на Парламента, мерките на Комисията, тези на държавите, към възможни допълнителни инициативи, като мобилизирането на още 500 милиарда от Европейския механизъм за стабилност, така нареченият спасителен фонд. Говорим за намеса, която като цяло възлиза на близо два трилиона евро. Най-голямата демонстрация на силата на европейската солидарност, виждана някога. По-силна дори от плана „Маршал“ програмата, която ни помогна да се изправим от руините на Втората световна война.

 

„Тези средства ще ни помогнат да ограничим въздействието от COVID-19 и ще подкрепят изследванията за идентифициране на ефективна ваксина. Те предоставят полезни ресурси в подкрепа на нашата икономика и нашия модел на социална защита. Те ще защитят работните места, бизнеса и ще гарантират, че семействата не са оставени сами в тези времена на предизизвикателство.

 

"На този етап те ще осигурят пари, необходими на нашите медицински заведения, лекари и персонал, които с голяма страст и щедрост се ангажират да спасят живота на мнозина. ЕС не може да позволи на никого да остане сам. Никой от вас няма да остане сам.

 

“Европейският парламент изпълнява своето задължение и ще продължи да го изпълнява. Парламентът трябва да остане отворен, защото вирусът не може да разруши демокрацията. Ние сме единствената европейска институция, избрана от нейните граждани и искаме да продължим да ги представяме и защитаваме“.

 

"Поради тази причина реших да свикам извънредна пленарна сесия в четвъртък, 26 март, за да бъдат одобрени спешните мерки, представени от Европейската комисия. Това ще бъде първата пленарна сесия, който ще използва системата за гласуване от разстояние. В лицето на тази извънредна ситуация трябва да използваме всички средства, с които разполагаме

 

„Моментът е тежък. Искаме да бъдем близо до семейства, които са изгубили близки, до тези, които са болни и до европейските ни сънародници, които изпитват момент на голям страх. Трябва да използваме цялата си енергия и да апелираме към отговорността на всеки. Европа ще успее само ако сме единни, смели и съпричастни. "

 

Видеоизявлението на председателя Д. Сасоли е достъпно тук.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/statement-sassoli-following-decision-by-ecb_I186581-V_v

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев