Д.Сасоли:У. фон дер Лайен е права –правителствата не трябва да действат едностранно. Необходима е по-силна координация в ЕС.

Европейският парламент
16.03.2020 / 16:10

Изявление от председателя на ЕП Давид Сасоли след последната реакция от Комисията относно COVID-19:

 

„След призива в неделя на председателя на Европейската комисия, правителствата на държавите членки трябва да спрат да ограничават доставките на медицинско оборудване в рамките на ЕС и да спрат едностранните действия за предотвратяване на свободното движение. Тази битка е общоевропейска и трябва да се води със силна координация между правителствата и институциите на ЕС“, заяви Д. Сасоли.

 

Предизвикателствата, породени от бързото разпространение на COVID-19, показват, че сега повече от всякога са нужни сътрудничество и солидарност. Няма да бъдат пощадени усилия, за да се защити здравето на хората и за да се помогне на нуждаещите се. Трябва да осигурим адекватно производство и доставка на медицинско оборудване, така че то да е достъпно, когато е необходимо в ЕС. Този вирус не зачита никакви граници, опитите да се борим срещу него поединично ще се провалят.

 

Гарантиране на функционирането на вътрешния ни пазар и спазването на правилата му е от жизненоважно значение. Трябва да гарантираме, че доставките и продуктите могат да стигнат там, където са необходими. Солидарността, взаимното доверие и искреното сътрудничество трябва да ръководят нашите действия за борба срещу тази пандемия.

 

Засилването на контрола по външните граници на ЕС, в съответствие с нашите правила и международни задължения, може да помогне да се гарантира, че Шенгенската система работи ефективно. Повторното въвеждане на контрол по вътрешните граници, обаче, когато не се основава на съветите или данните на здравните власти, причинява повече вреди, отколкото ползи. То предизвиква големи икономически разходи за ЕС като цяло и не позволява стоките да пристигат там, където са необходими. Трябва да гарантираме правилното функциониране на Шенгенското пространство.

 

В този момент всички ние трябва да изградим взаимно доверие, сътрудничество и солидарност. Тези принципи са в основата на европейския проект и сега са необходими повече от всякога", заключи председателят на ЕП.

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев