Дългосрочният бюджет на ЕС: не е възможно да се направи повече с по-малко, заявяват евродепутатите

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна провала на последното заседание на Европейския съвет, посветено на бюджета на ЕС
11.03.2020 / 09:55

Разочарование от провала на последния Европейския съвет относно бюджета

Настоящите кризи в здравеопазването и миграцията доказват нуждата от силен бюджет на ЕС

Неуспешното предложение на Съвета би направило ЕС „ирелевантен“

 

Евродепутатите изразяват съжаление, че държавите членки не са готови да дадат на ЕС необходимите средства за справяне с настоящите предизвикателства.

 

„По-добре никакво споразумение, отколкото лошо споразумение“, подчертават евродепутатите, имайки предвид последната среща на високо равнище на ЕС, която приключи с това, че държавите членки все още не могат да постигнат съгласие за обща позиция за следващата многогодишна финансова рамка (МФР 2021-2027). Те призоваха Комисията да представи план за действие при извънредни ситуации с оглед забавянето, пред което следващият дългосрочен бюджет неизбежно ще се изправи, за да защити бенефициерите, като земеделските производители, градовете, регионите, студентите, изследователите, бизнеса и неправителствените организации в цяла Европа.

 

 

След като в пленарна зала председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна провала на срещата на високо равнище от 20-21 февруари, членовете на ЕП се изказаха критично относно предложението на страните членки, като заявиха, че то ще превърне ЕС в „ирелевантен“. Те нарекоха предложението „скандално“, особено с оглед настоящата криза на гръцката граница и извънредната ситуация с COVID-19, тъй като наред с други съкращения, Шарл Мишел предложи съкращения на миграционни и изследователски програми.

 

Ще намерите връзки към изказванията от дебата тук.

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debate-details.html?date=20200310&detailBy=date

https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев