Гръцко-турската граница: евродепутатите отхвърлят натиска от Турция, изискват общи правила за убежище

Европейският парламент
11.03.2020 / 09:28

ЕС трябва да помогне на Гърция да управлява границата си с Турция, гарантирайки правото на убежище на нуждаещите се, заявиха евродепутатите.

 

В дебат с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и Хърватското председателство, по-голямата част от участниците в дебата разкритикуваха турския президент Ердоган, че използва страданието на хората за политически цели. Мнозина също подчертаха, че кризата с бежанците през 2015 г. не трябва да се повтаря и настояха, че ЕС трябва да актуализира общите си правила за убежище.

 

Някои лидери на политически групи призоваха за преразглеждане на споразумението с Турция, постигнато през 2016 г. с цел спиране на потока на мигранти и хора търсещи убежище, в замяна на финансова помощ от ЕС. Други изразиха дълбока загриженост за влошаващата се хуманитарна ситуация на турската границата и на гръцките острови, където са изоставени хиляди лица търсещи убежище, много от които непридружени непълнолетни лица.

 

По време на дебата бяха повдигнати въпросите за необходимостта от спазване на Женевската конвенция и осигуряване защита на бежанците, обвиненията за полицейско насилие над хора, които се опитват да преминат границата и риска от навлизане на джихадисти на територията на ЕС.

 

 

Можете да гледате запис на дебата:

https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев