Европейски парламент - първа пленарна сесия през март

Председателят Сасоли откри първата мартенска пленарна сесия в Брюксел, която ще се проведе само в един ден - вторник, 10 март.
10.03.2020 / 09:26

Председателят Давид Сасоли откри сесията в Брюксел, която ще се проведе само в един ден - вторник, 10 март.

 

Откривайки пленарната сесия в Брюксел, председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: „Решението да се проведе сесията тук в Брюксел беше взето в духа и с намерението да не се прекъсва работата на Парламента“.

 

Той добави: „Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме непрекъснатостта на законодателната и бюджетната функция, решенията за борба срещу COVID-19, за подкрепа на работните места и икономиката, които бяха силно засегнати в момента. Трябва също така да продължим работата си по Зеления пакт, имиграцията и многогодишната финансова рамка (МФР). Всичко това изисква да останем на място.“

 

Той заключи: „Трябва да уважим нашия парламентарен мандат и да отдадем почит на всички онези в Европа и по света, които изпълняват ежедневните си задължения, за да ограничат разпространението на болестта“.

 

Ето защо днес Председателският съвет проведе извънредно заседание и реши да промени последния проект на дневния ред, както следва.

 

Промени в дневния ред

 

Първата пленарна сесия през март месец ще се състои само във вторник, 10 март.

 

От 10 ч. до 13.00 ч. (българско време), ще се направят изявления от Съвета и Комисията относно разпространението на коронавируса и реакцията на ЕС относно здравеопазването, икономическото и социалното въздействие.

 

След 16.00 ч. (българско време) ще се проведат изявления от Съвета и Комисията относно заключенията от извънредното заседание на Европейския съвет от 20 февруари 2020 г. относно МФР.

 

То ще бъде последвано от изявление на Съвета и Комисията относно ситуацията с мигрантите на гръцко-турската граница и отговора от страна на ЕС.

 

„Тези промени бяха одобрени от Председателския съвет на ЕП (състоящ се от председателя на ЕП и от председателите на политическите групи). Европейският парламент иска да продължи да бъде отворен и функционален - но трябва да предприемем всички превантивни мерки и да сведем дейностите до минимум“.

 

Гледайте цялото изявление тук

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/resumption-of-session-order-of-business-opening-sassoli_I185577-V_v

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев